Pages Navigation Menu
   

Att skriva dramatik

skrivarelev-kursAtt skriva dramatik ger en allmän orientering i dramatikens språk och en inblick i dramatikens olika former: film, tv, radio och scen.

Ekonomi

Kostnaden för material, försäkring, teaterbesök är 2000:- för höstterminen och 2000:- för vårterminen.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten. Se CSN.

Internat

Du som bor på skolan betalar för helinackordering. Helinackordering inkluderar rum, frukost, lunch, fika och kvällsmål. Vill man stanna över helgen ingår alla måltider utan extra kostnad, men du måste förboka måltiderna.

Höstterminen (17 v) kostar mellan 22 440 kr – 24 310 kr beroende på rumsstandard. Vårterminen (20 v) kostar mellan 26 400kr – 28 600 kr.

En service- och materialavgift (kostnader för kurslitteratur, data, kopiering, försäkring, material mm) tillkommer på 2.000 kr per termin.

Externat

Du som inte bor på skolan betalar en avgift för 25 luncher, service och fasta skolkostnader – för närvarande 2 720 kr för hösttermin och 2 970 kr för vårtermin.  Materialavgiften tillkommer. Lunchkuponger utöver ovanstående 25 st kostar för närvarande 60 kr/st.

Kurstid och ansökan

Sista ansökningsdag: 

Kurstid HT 2019: 26 augusti – 20 december 2019 VT 2020: 6 januari – 22 maj 2020

Till ansökan bifogar du egna texter, ca 5- max 10 st A4 sidor dramatik för scen, film eller radio samt ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen. Bifoga även personbevis. Betyg behövs ej.

Antal deltagare: 16

Urvalsgrunder

Urvalet sker på subjektiv bedömning av konstnärlig kvalitet. Motivation att gå på utbildningen är viktig i bedömningen.

Antagningsprocessen

Den inskickade ansökan läses och bedöms av lärarna på kursen i Steg 1. I maj får du besked om du blivit kallad till Steg 2 i antagningsprocessen. I så fall blir du kallad till en intervju. Antagningsbesked skickar vi ut oavsett om du är antagen eller inte. Då får du också besked om du står som reserv.

När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse på mail att vi har mottagit den. Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

 Ansökningsblankett

Kursens mål är att ge plats åt nya, spännande röster inom dramatiken, fokus ligger därmed på deltagarnas egna texter.

Utbildningen ger förutsättningar för de som vill engagera och fördjupa sig i sitt skrivande och under två terminer arbeta med att utveckla sitt författarskap. Föreläsningsserier, handledning och textövningar utgör kursens grund.

Kursen ”Att skriva dramatik” har flyttas från Birkagården i Stockholm till Biskops Arnö.

 

Kursplan – översikt:

Höstterminen
Skrivarbete: Skrivövningar. Handledning i mindre grupper med diskussioner om deltagarnas egna texter.

Filmmanus: Filmens språk och dramaturgi. Filmanalyser.

Radioteater: Analys av aktuell radiodramatik. Produktion av radiopjäs. Besök på SR:s radioteaterredaktion.

Teater: Elevernas texter provas på scenen.

Klassisk och modern dramatik: Kursen följer höstens teater- och filmrepertoar, förbereder med seminarier kring originalmanus, avslutar med diskussioner kring manus och föreställningar med dramatiker och regissörer.

TV: En praktisk undersökning av TV-seriens villkor och tillvägagångssätt. Grupparbete där deltagarna skapar en tv-serie och skriver ett avsnitt.

Kursen följer aktuell kulturdebatt. Vi besöker seminarier, museer och konstgallerier.

Vårterminen
Syftet under vårterminen är att ge kursdeltagarna förutsättningar för att producera en färdigskriven dramatisk text för scen, film/TV eller radio.

Eget dramatikprojekt: Skrivarbete, research.

Individuell handledning: Kursdeltagaren lägger upp en projektplan med sin handledare. De träffas sedan kontinuerligt för textanalyser tills projektet är slutfört.

Manusgrupp: I mindre grupper diskuterar deltagarna varandras texter.

Seminarier: Alla träffas kring samtal om valda dramatikproblem.

Kursansvarig: Kirsi Vikman och Oda Fiskum


Presentationer

Christian Augrell född 1976 i Malmö. Har gått dramatikerutbildningen på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola och på Dramatiska Institutets kandidatutbildning i dramatik/ dramaturgi. Vidare har han en konstnärlig magisterexamen på Stockholms Dramatiska Högskola. 2009 startade han Teater Satelliten i Sollentuna/ Stockholm med inriktning sig på nyskriven dramatik för unga personer. Hans pjäser har spelats på teatrar runt om i Sverige och utomlands. På senare år har han även skrivit filmmanus, för TV och har erfarenhet som regissör och teaterlärare.

Kirsi Vikman är manusförfattare som har utvecklat flera TV- och filmproduktioner i olika genrer. Hon bor i Stockholm men är verksam både i Sverige och i Finland där hon föddes 1966. 2018 medverkar hon som medförfattare till terrordramat Bullets som är en europeisk samproduktion. För tillfället skriver hon manus till långfilmen My Sailor, my Love (för Making Movies Oy) tillsammans med Jimmy Karlsson. Filmen som ska regisseras av Klaus Härö är planerad att bli trions första engelskspråkiga film. Tidigare har samarbetet resulterat i långfilmen Den Bästa av mödrar (2005) som vann flera internationella priser, bland annat IPA’s Satellite Award for Best Foreign Film. Kirsi arbetar fortlöpande med nya projekt, både långfilm och TV-serier. Vid sidan av skrivandet har Kirsi undervisat i manusskrivande i flera år. På YLE Drama drev hon ett växthus för nya talanger samt arbetade där som en frilansande lektör. Psykologi och karaktärsutveckling ligger nära Kirsis hjärta vilket fick henne utbilda sig till psykodramatiker 2009-2011.

Oda Fiskum född 1985, är dramatiker och librettist från Trondheim i Norge. Hon är utbildad sinolog från London och dramaturg från Peking, och har bott och jobbat i Kina i sex år. I 2009 var hon med och grundade “Elephant in the Room”, den första professionella kinesisk-europeiska frigruppen på fastlandskina, och har samarbetat med olika kinesiska regissörer och teatrar. I 2012 blev Wang Chongs produktion av hennes pjäs “Ibsen in One Take” kårad till “Top ten stage performances in China” av Literary Life Weekly. 2013 flyttade Oda hem till Norden och var husdramatiker vid Dramatikkens Hus i Oslo 2014/2015. Oda skriver för ett brett spektrum av sceniska uttryck och har levererat beställningsverk för bland andra Zero Visibility Corp, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Haalogaland Teater och Norsk Litteraturfestival. Oda är fast librettist för den nordiska gruppen Operakollektivet.