Pages Navigation Menu
   

Finns magi idag? En kurs om folktro och läkandets konst.

Kurstid 3 – 5 juli

Under tre dagar dyker vi djupt in i det folkloristiska perspektivet på magi och läkekonst. Vi bekantar oss med kloka gummor och kloka gubbar. Vi tittar på hur sjukdomar och läkeprocesser har vävts in i mytologiska föreställningar. Vi tittar även på hur det magiska tänkandet har samexisterat med kristendomen. Istället för att avfärda magiska föreställningar som endast meningslös vidskepelse, ställer vi oss frågor om hur vi kan inspireras av dem. Har magin en plats i vår tid? Kan vi leka med vår egen verklighetsuppfattning? Behöver detta komma i konflikt med ett vetenskapligt förhållningssätt?

Hur kan en magisk resa se ut idag?

Kursen består av föreläsningar, bildspel, samtal och någon vandring bland örterna i naturen. Det finns även en mer personligt reflekterande sida av kursen. Det finns tid och möjlighet att arbeta praktiskt/kreativt med sånt som kommer upp under kursens gång. Du kanske vill tillverka ett symboliskt föremål. Något som du upplever som stödjande, vidgande, riktande, lyftande eller grundande.

Kursansvariga
Janne Hallqvist  och Sara Bonadea George

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin. Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsutationer. Janne har skrivit två böcker, ÖrtapoteketLäk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och AyurvedaFinn din unika väg till hälsa

Sara är etnolog/folklorist och arbetar som gästlärare på Naturens medicin på Biskops-Arnö.

Där kretsar hennes undervisning kring äldre läkekonst och magiska föreställningar om bl.a växter och himlakroppar.

Sara har tidigare själv studerat på Naturens medicin och leder nu växtvandringar ur folkloristiska och herbalistiska perspektiv.


Kostnad

2 820:-
I priset ingår materialavgift.
I priset ingår helpension tisdag – torsdag.
Boende i enkelrum inkl. sänglinne. Dusch och toalett i korridor.

Anmälan
Senast den 30/4 2018 vill vi ha din anmälan. Vi har löpande antagning på denna kurs vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Anmälningsformulär / Finns magi idag?

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan nått Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mail, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning. När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500:- är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.