Pages Navigation Menu

Folktro och levande örtkunskap

Kurstid 2 – 5 juli

Under fyra dagar dyker vi djupt in i det folkloristiska perspektivet på medicinalväxter och läkekonst. Vi bekantar oss med kloka gummor och kloka gubbar och deras tankevärld. Vi tittar på hur sjukdomar och läkeprocesser har vävts in i mytologiska föreställningar.

Kursen innehåller även ett flertal praktiska pass med tillverkning av växtdroppar, gammaldags salvor, amuletter och örtomslag.

Kursen består av föreläsningar, tillverkningspass, bildspel, samtal och någon vandring bland örterna i naturen.

Vi tar främst upp exempel från de nordiska ländernas folkloristik.

Kursansvariga
Janne Hallqvist  och Sara Bonadea George

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsutationer. Janne har skrivit två böcker, ÖrtapoteketLäk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och AyurvedaFinn din unika väg till hälsa

Sara är etnolog/folklorist och arbetar som gästlärare på Naturens medicin på Biskops-Arnö.
Där kretsar hennes undervisning kring äldre läkekonst och magiska föreställningar om bl.a växter och himlakroppar.
Sara har tidigare själv studerat på Naturens medicin och leder nu växtvandringar ur folkloristiska och herbalistiska perspektiv.


Kostnad

3 900:-
I priset ingår materialavgift.
I priset ingår helpension tisdag – torsdag.
Boende i enkelrum inkl. sänglinne. Dusch och toalett i korridor.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500:-

Anmälan
Senast den 30/4 2019 vill vi ha din anmälan. Vi har löpande antagning på denna kurs vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Anmälningsformulär / Folktro och levande örtkunskap

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan nått Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mail, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning. När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500:- är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.