Pages Navigation Menu
   

Helande närvaro – distanskurs

Rörlese  Stillhet   Kreativitet   Natur

Helande närvaro är en kurs för dig som söker inspiration för välmående och balans i livet. Känner du att du vill ge dig själv möjlighet och tid att pausa i vardagen och komma mer i kontakt med dig själv och ditt inre lugn, tillsammans med andra i grupp?

Här har du möjlighet att ge dig själv tid att stanna upp och känna efter vad du verkligen vill och vad som egentligen pågår i ditt inre landskap. Genom övningar som t.ex. meditation, undersökande av dina sinnen, samtal, naturmeditationer, måla och skriva så övar du upp din egen förmåga till avslappning och emottagande.

Här finns en potential att fördjupa dig i din egen inre natur, speglad i den yttre, för att få verktyg som blir förankrade i dig på ett naturligt sätt. Dansen, kreativiteten och massagen stödjer dig att känna dig mer förankrad i din kropp, vilket gör det lättare för dig att känna dig rofylld, mer i nuet och tillfreds.

Livet går fortare och fortare för många av oss och hur kan vi leva i samklang med vår egen och naturens rytm och samtidigt fungera väl i samhället. Genom Helande närvaro har du möjlighet att ge dig själv tid att utforska och berika ditt liv, genom rörelse, stillhet, kreativitet och natur.

Ekonomi

Internatkostnad för de helger som är planerade tillkommer. Kostnaden är i dagsläget inte fastställd men kommer att publiceras inom kort.

Extern

Vi kommer att träffas i grupp 6 helger under året, lördag – söndag

Kursen är på deltid och är studiemedelsberättigad. Se CSN.

Kurstid och ansökan

Ansökan Helande närvaro – en distanskurs

Sista ansökningsdag : 16 april 2018

Kurstid Ht 18: 27 augusti – 21 december 2018 Vt 19: 7 januari – 24 maj 2019

Ett läsår med Studietakt: 50 % Antal träffar. 6 helger, 12 dagar

Materialavgift

1 000 kr/läsår

Anmälningsavgift

Din ansökan skall innehålla

Bifoga också

CV, betyg, foto på dig själv och personbevis.

För att söka behöver du 3- årigt gymnasium eller motsvarande. Till ansökan bifogar du personligt brev där du berättar lite om dig själv och varför du vill gå kursen, personbevis och senaste gymnasiebetyg.

Helgträffar

6 helgträffar fördelade under året.

Antal deltagare

10

Antagningsrutiner

Det lärarlag som till vardags arbetar med Helande Närvaro gör antagningen. Vi läser främst ditt personliga brev och försöker bedöma ditt intresse för kursen och ditt engagemang för studier. Vid behov kollar vi dina referenser. En öppen och intresserad grupp med förmåga till samarbete och ansvarstagande är vårt främsta mål med antagningsarbetet. Följande är en sammanfattning av våra antagningskriterier:

• Att du har fyllt 18 år. • Att du är drogfri. • Att din ansökan har inkommit i tid.

Att vi bedömer dig som personligen lämplig för kursen och att vi bedömer att du kan ta till dig undervisningen. Att vi bedömer att du har behov av kursen och att du har tid att prioritera studierna under denna tid.

För oss är det angeläget att deltagarna tar studierna på allvar och förstår vikten av tydlig kommunikation. Det är också avgörande att alla är med och ger ett fokus till gruppens gemensamma åtaganden och  gemensamma beslut.Vi tar hänsyn till din kunskaps- och erfarenhetsbakgrund, din arbetslivserfarenhet, samt hur vi uppfattar ditt engagemang och din motivation för studier i detta ämne.

När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi ut under i slutet av maj inför höstterminen. Du får då svar oavsett om du är antagen eller inte. Då får du också besked om du står som reserv.

Ansökningsformulär

Kursens upplägg
Vi kommer att träffas i grupp 6 helger under året, lördag – söndag, ute på natursköna Biskops Arnö. Möjlighet att hyra rum finns. Under helgerna kommer vi att fokusera på olika teman och övningar med syftet att ge dig möjlighet att komma ner i varv, få mer kontakt med ditt inre, naturen och din kreativitet. Övningarna kommer att ske både inomhus och utomhus. Vi kommer att träffas i grupp där samtalet är en viktig del av kursen.

Mellan träffarna kommer du få övningar och uppgifter inom olika teman, så att du kan integrera det vi fokuserar på under helgerna i din vardag. Du kommer också att vara aktiv på vår digitala plattform, där du kommer kommunicera/samtala med dina klasskamrater och din lärare om dina upplevelser och tankar runt dina övningar och uppgifter. Du kommer också att skriva en övning- och upplevelse-dagbok kontinuerligt under terminen. Eftersom kommunikationen mellan träffarna kommer att ske mestadels på en digital plattform är det viktigt att du har en dator och viss datorvana.

Kursinnehåll

 • Meditation
 • Utforska dina sinnen, de fyra elementen, årstiderna
 • Naturvandringar
 • Natur- och träd-meditationer
 • Kreativitet, vi kommer att inkorporera och utforska olika uttryck inom det kreativa så som bild, färg, form, lera, pyssel, foto, skrivande, musik, röstuttryck m.m.
 • Frigörande dans/rörelse
 • Healing/enklare massage
 • Andningsövningar
 • Enklare yoga och stretchövningar
 • Samtal
 • Ta kontakt med din inre längtan och riktning
 • Coaching; visioner, mål, drömmar
 • Lekar
 • Läsa litteratur/artiklar
 • Kommunikation över nätet med kurskamrater/lärare
 • M.m.

Kursansvarig
Mikaela Holmborg  – mikaela.holmborg@biskopsarno.se
Mikaela är utbildad samtalscoach och har även en bred utbildning inom konst, meditation, ceremonier, healing/massage, dans och personlig utveckling. Hon är också utbildad och verksam keramiker. Mikaela är huvudlärare på Projekt- och handledarutbildningen på Naturens medicin på Biskops Arnö.

Kursen är under uppbyggnad så viss förändring kan ske fram till hösten 2018.