Pages Navigation Menu
   

Låtskrivarutbildning

Laatskrivar-faerg
En konstnärlig utbildning för dig som skriver låtar

Med föreläsningar, seminarier, workshops och individuell handledning vill vi ge dig möjligheter att utveckla din egenart som låtskrivare, samt ge dig ett kritiskt och självständigt förhållningssätt till text och musik. Detta är en utbildning med högt i tak.

Lärarna på utbildningen är yrkesverksamma poeter och kompositörer och utgår från pedagogiken på Biskops Arnös Författarskola. Författarskolan betraktas i dag som en av Sveriges främsta konstnärliga utbildningar i poesi och prosa.

Text och musik är lika viktiga på Biskops Arnös Låtskrivarutbildning. Det gör utbildningen unik i Sverige. Kanske en av anledningarna till det allmänna intresset för kursen. Inte minst i media. Som kursdeltagare kommer du att få arbeta med ditt eget låtmaterial. Lyssnandet på dina och andras låtar är en stor del av utbildningen. Vi kommer även läsa poesi och prosa. Du studerar olika musiktraditioner, så som proggmusiken, punken, rocken, bluesen, rapen, den elektroniska musiken o.s.v. Utifrån samtal kring text och musik och andra uttryck kommer du att få utmanande uppgifter. Utbildningen innehåller musikteori.

Undervisning bedrivs genom seminarier, föreläsningar, handledning av låtar som eleverna skriver och workshops. Det är önskvärt att du bor på skolan. En del av utbildningen är att möta och utbyta erfarenheter med studiekamraterna efter lektionstid. Du kommer att ha tillgång till bibliotek, projektstudio och replokaler dygnet runt.

Biskops Arnös Låtskrivarutbildning vänder sig till dig som skriver egen text och musik oavsett genre och tidigare erfarenhet. Variationen på kursdeltagarnas erfarenheter har varit stor. Några har exempelvis redan debuterat på skivbolag; vissa har studerat musik på högskola eller högre konservatorium; andra har nyligen lärt sig spela sitt instrument. Det gemensamma för dem alla är engagemanget, ett eget uttryck, och viljan att utveckla sitt låtskrivande. Utbildningen är ettårig.

I maj brukar kursdeltagarna arrangera en festival på Biskops Arnö där de framför sin musik. Också etablerade låtskrivare och artister, som Anna Järvinen, Mattias Alkberg och Hanna Järver har under åren gästat festivalen.

Ekonomi

Internat

Du som bor på skolan betalar för helinackordering. Helinackordering inkluderar rum, frukost, lunch, fika och kvällsmål. Vill man stanna över helgen ingår alla måltider utan extra kostnad, men du måste förboka.

Höstterminen (17 v) kostar mellan 19 890 kr – 23 800 kr beroende på rumsstandard. Vårterminen (20 v) kostar mellan 23 400 kr – 28 000 kr.

En service- och materialavgift (kostnader för kurslitteratur, data, kopiering, försäkring, material mm) tillkommer på 2.000 kr/ termin.

Extern

Du som inte bor på skolan betalar en avgift för 25 luncher, service och fasta skolkostnader – för närvarande 2.675 kr för hösttermin och 2.925 kr för vårtermin.  Materialavgiften tillkommer. Lunchkuponger utöver ovanstående 25 st kostar för närvarande 60 kr/st.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten. Se CSN.

Kurstid och ansökan

Sista ansökningsdag: 18 april 2017

Kurstid:

HT 2017: 24 augusti – 20 december

VT 2018: 8 januari – 25 maj

Antal deltagare: 16

Urvalet sker på konstnärlig grund genom bedömning av arbetsprover. Motivationen att gå på utbildningen är viktig i bedömningen. Ansökningen ska innehålla:

1) ett personligt brev

2) Bifoga länk till dina låtar ex Dropbox, Soundcloud, vi har ej möjlighet att ta emot filer över 7 mb (per låt). Max 5 låtar. Namnge låtfilen med ditt tilltalsnamn och efternamn samt låtens titel.

3) bifogade låttexter.

4) en lista på några album eller låtar som du inspireras av.

Det går bra att spela in dina låtar med enbart sång eller recitation utan ackompanjemang. Inget annat krav ställs på demon än att låtarna ska höras tydligt.  Du som har låttexter men inga melodier eller melodier men inga låttexter är också välkommen att söka, men det är naturligtvis en fördel att skicka både text och låt. Du får skriva låttexter både på svenska och engelska.

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi ut senast under vecka 22, du får då svar oavsett om du är antagen eller inte. Då får du också besked om du står som reserv.

 

 Ansökningsblankett

Efter avslutad kurs förväntas kursdeltagaren ha fått större färdigheter inom låtskrivandet.
Med ett utvecklat personligt uttryck förväntas kursdeltagaren ha förbättrat och förfinat
både författandet av låttexter och skrivandet av melodier, samt ha uppnått ökad förmåga i
att kritiskt läsa text och lyssna på musik. Kursdeltagaren ska också ha fått en viss vana av
att framföra låtarna på scen och i projektstudio samt ha uppnått grundläggande kunskaper
i musikteori och musikhistoria.

Handledare och lärare på grundkursen är bland andra

Mattias Björkas, låtskrivare och artist
Moa-Lina Olbers Croall, författare och låtskrivare
Ida Lundén, tonsättare och musiker
Irma Schultz, låtskrivare och artist
Sofia Stenström, författare
Kajsa Sundin, författare
Håkan Tegnestål, lärare

m fl gästande handledare och föreläsare.

Kursansvarig: Håkan Tegnestål

Kursen har bl a besökts av Lars Winnerbäck, Annika Norlin, Anna Järvinen,
Kajsa Grytt och Mattias Alkberg.

gitarr2