1500-talets alkemiska örtmedicin 10–12 maj 2024

Alkemi har inte alltid handlat om att göra guld av bly. Framför allt på 1500-talet kom alkemister på allvar igång med att utforska metoder för att framställa mer verksamma mediciner.

Den mest kända av de läkare och alkemister som ägnade sig åt alkemisk örtmedicin var Paracelsus 1493 – 1541. Den metod att arbeta alkemiskt med medicinalväxter som Parcelsus utvecklade kallas för ”spagyria”, av grekiskans spao (separera/extrahera) och ageiro (sammanföra). Genom olika processer delas örten upp i tre beståndsdelar, en som representerar örtens själ, en som representerar örtens ande och en tredje som representerar örtens kropp. Dessa tre delar bearbetas för att senare sammanföras till ett ¨spagyriskt elixir”. Syftet är att medicinalväxten ska verka djupare och på ett mer själsligt plan än om man bara intar örten som till exempel ett te. En värmande eller en lugnande ört anses kunna ge en värme eller vila mer på djupet. På samma sätt är med andra verkningar.

Under kursen gör vi en resa genom alkemis historia, men fokuserar framför allt på de spagyriska processerna. Vi kommer även att demonstrera praktiskt olika moment med enklare laboratorieutrustning.

Många alkemister, ända sedan 400-talet, beskriver även sitt laboratoriearbete som en spegling av ett inre arbete. Detta synsätt präglar även väldigt mycket det arbete som utförs av dagens alkemister.

 
Kursledare
Lisa Jeannin och Janne Hallqvist

Lisa är en av Sveriges få alkemister på heltid. Hon är även konstnär, och väver in alkemin i det konstnärliga uttrycket. Lisa undervisar i alkemi och har laboratorier i Mölnbo och Järna.

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsutationer. Janne har skrivit två böcker, ÖrtapoteketLäk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och AyurvedaFinn din unika väg till hälsa

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
10 – 12 maj 2024

Sista ansökningsdag
Kursen är inställd pga sjukdom!
31 mars 2024

Ansökan
Antagning sker kronologiskt allteftersom ansökningarna kommer in vilket innebär att kursen kan bli fullbokad innan sista ansökningsdag. Vi prioriterar deltagare som vill bo på skolan.

Om du får en plats kommer ett antagningsbesked via e-post med betalningsinformation. Om kursen är fulltecknad får du istället ett besked om att du tilldelats en reservplats.

Ekonomi

Kostnad
2 700 kr inkl kost och logi.

Du betalar i samband med att du blir antagen till kursen.

Du har en bekräftad plats på kursen när betalningen är gjord. Vid återbud tre veckor före kursstart återbetalas kursavgiften minus 500 kr, vid återbud senare än tre veckor före kursstart återbetalas ingen del av kursavgiften (om du inte har läkarintyg).