Låtskrivarutbildning (distans)

 

 

Foto: Kevin Chang

En konstnärlig distansutbildning för dig som skriver låtar

 
Vi ÄR
 
•en genreoberoende konstnärlig utbildning
•en plats där det egna skrivandet och den egna utvecklingen står i fokus
•en utbildning i att lyssna och analysera
•en plats dit du kommer som låtskrivare för att samtala med kolleger
•en plats där låtens alla beståndsdelar beaktas
•en utbildning som ger låttexten stort utrymme i undervisningen
•intresserade av just ditt låtskrivande
 
Vi är INTE
 
•en utbildning i någon specifik genre
•en utbildning där lärarna ger färdiga recept på hur bra låtar skrivs
•en teknik- eller hantverksinriktad utbildning
•en instrumentutbildning
•intresserade av vad branschen just nu efterfrågar för sorts låtskrivande
 
Låtskrivarutbildningarna på Biskops Arnö riktar sig till dig som vill utveckla ditt låtskrivande och fördjupa ditt eget konstnärliga uttryck. Det speciella med kurserna är att lärarna inte kommer att erbjuda något färdigt recept för att skriva låtar. I stället är det den personliga skrivprocessen som står i fokus.
 
Vi skiljer oss från många andra utbildningar genom att välkomna alla oavsett genre och tidigare erfarenhet. R’n’b, indie, hip hop, metal,  eller visor, musikhögskola eller självlärd – det gemensamma är viljan att utveckla sitt personliga låtskrivande.
 
Vi anser att låttexter ofta försummas som musikaliskt element, och vill därför ge texten ett unikt fokus. Att läsa skönlitteratur, både poesi och prosa, blir därför en naturlig del av kursen.
 
Kursdeltagarnas egna låtar utgör hjärtat av utbildningarna. En betydande del av kursen består i att på ett strukturerat sätt lyssna på och samtala kring deltagarnas egna låtar utifrån våra egna referenser och personliga kunskaper. Dessa tillfällen kallar vi låtsamtal.
 
Den andra grundpelaren är lektionerna, som erbjuder deltagarna tematiska, konceptuella samt musik- och litteraturteoretiska ingångar till låtskrivande.
Undervisningen sker på distans via digitala plattformar, samt på tre träffar per termin förlagda till Biskops-Arnö. Under träffarna kan deltagarna mot en kostnad bo och äta på skolans internat.
 
 
Lärare på kursen:
 
Daniela Serafimova (kursansvarig), låtskrivare och artist
Mattias Björkas, låtskrivare och artist
Channa Riedel, låtskrivare, artist och skribent
Håkan Tegnestål, lärare
 
 
På kursen har bland andra Beatrice Eli, Lars Winnerbäck, Annika Norlin, Anna Järvinen, Kajsa Grytt, Mattias Alkberg, Amr Badr, Sara Parkman, Sibille Attar, Shida Shahabi, Skator, Marit Bergman, Mariam Wallentin, Honeydrips, Uje Brandelius, Frida Hyvönen, Christian Kjellvander och Ida Lundén fungerat som gästföreläsare, handledare och gästartister.

Dela:

Kurstid och ansökan

Ansökan öppnar
10 februari 2022

Sista ansökningsdag
21 april 2022

Kurstid
Ht 22: 15 aug – 9 dec
Vt 23: 9 jan – 26 maj

Ansökningen ska innehålla

1) Ett personligt brev där du berättar om varför och hur du vill fördjupa ditt låtskrivande, och vad du önskar att få ut av att gå kursen. Om du har en särskild idé om hur du vill utveckla dina låtar, så ska du beskriva den idén i brevet.

2) 1-5 låtar. Antingen de låtar du vill skriva vidare på under året (om de låtarna redan finns), eller låtar som du på annat sätt tycker illustrerar ditt låtskrivande.

Skicka låtarna på länk till en plats på nätet (ex Dropbox, Soundcloud, etc). På mail har vi ej möjlighet att ta emot filer över 7 mb (per låt). Namnge låtfilen med ditt tilltalsnamn och efternamn samt låtens titel.

3) Bifogade låttexter.

Det går bra att spela in dina låtar med enbart sång eller recitation utan ackompanjemang. Inget annat krav ställs på demon än att låtarna ska höras tydligt. Du som har låttexter men inga melodier eller melodier men inga låttexter är också välkommen att söka, men det är naturligtvis en fördel att skicka både text och låt. Du får skriva låttexter både på svenska och engelska eller ett skandinaviskt språk.

Antagningen baseras på ansökningshandlingarna. Antagningsgruppen består av lärare på kursen som gör en subjektiv bedömning av varje sökande där den sökandes intresse och förmåga att skriva och utveckla sitt låtskrivande prioriteras.

Urvalet sker på konstnärlig grund genom bedömning av arbetsproverna. Motivationen att gå på utbildningen är viktig i bedömningen.

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi ut via epost i början av juni. Du får då besked om du är antagen eller inte, eller om du blivit reserv.

Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 1.000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

Ekonomi

Kursen är en distanskurs som under läsåret har ett antal fysiska träffar på Biskops Arnö (7-10 st).

Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en obligatorisk materialavgift för kurslitteratur, kursmaterial, kopiering, olycksfallsförsäkring, konsertbesök och andra studiebesök på 500 kr/termin.

Vid alla träffar är du i förväg inbokad på helpension i dubbelrum (boende och mat) på Biskops Arnö som kostar 310 kr/dygn. Denna avgift är odelbar och vi utgår ifrån att alla deltagare kommer samtliga dagar på träffarna och att man bor och äter på skolan.

Om du inte har möjlighet att bo på Biskops Arnö under träffarna måste du avboka ditt boende senast 2 veckor innan träffen för att inte blir fakturerad.
Alla kostnader faktureras i efterhand.

Om du väljer att inte bo på skolan kan du köpa lunch, fika och middag och betala direkt vid kassan i matsalen.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten.
Läs mer på CSN’s hemsida »