Notiser

Arnö-filmare uppmärksammas efter avslöjande

Det var William Johansson och Lars Edman som riktade blicken mot giftskandalen som drabbat invånarna i Arica med sin dokumentär ”Blybarnen”.  Efter snart tio år har nu ett första steg mot en upprättelse för byborna tagits.

William Johansson och Lars Edman gick Dokumentärutbildningen i Chile och på Biskops-Arnö när de fick höra talas om gifthistorien i Arica i norra Chile. Under sin tid på kursen åkte de flera vändor till Arica och upptäckte att situationen var mycket värre än de hade trott. Ledningen för Boliden vägrade medverka i filmen men andra som arbetat vid företaget ställde upp. Dokumentären tog flera år att färdigställa. Efter kursen lyckades William och Lars tillsammans med producenten Andreas Rocksén så småningom få SVT och Svenska Filminstitutet att ställa upp med delfinansiering. Resultatet blev en tänkvärd, vacker och komplex film som går bortom schablonerna om gott och ont.

När ”Blybarnen” visades i SVT 2009 väckte den starka känslor och debatt.

Filmen har fått flera priser på internationella festivaler, bland annat den franska filmfestivalen FIGRAs stora pris.

> Läs artikeln i DN        > Läs artikeln på Sveriges Radio         > Läs artikeln i UNT

> Följ DNs hela bevakning av giftskandalen i Arica

 

 

 

 

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.