Aktuellt

Grattis till Anna Tärnhuvud, årets KW-Guller-stipendiat

Fantastiskt roligt och glädjande att Anna Tärnhuvud har tilldelats KW Gullers-stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. !!!

Anna tog sin examen här på Nordens Fotoskola 2014 och vi skickar ett stort stolt GRATTIS från oss.

”I sina projekt som samtidigt lyckas vara kargt realistiska och poetiskt färgade behandlar Tärnhuvud svåra och aktuella ämnen i dagens samhälle. […] Anna Tärnhuvud har i sina fotografier visat prov på både teknisk och idémässig förmåga och det kommer att bli intressant att följa hennes fortsatta verksamhet.”

Vi kan bara hålla med…
Foto: Anna Tärnhuvud. Från hennes examensprojekt på Norden Fotoskola.
Nedan ett klipp från Nordiska Museet.

Nordiska museet

Fotografen Anna Tärnhuvud är årets KW Gullers-stipendiat

Nordiska museet – 2016-12-01 15:38 CET

Anna Tärnhuvud har tilldelats årets KW Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. Stipendiet delas ut av Nordiska museet sedan 1991. Tärnhuvud mottog stipendiet den 1 december på museet i samband med öppnandet av en utställning med fotografen Kerstin Bernhards bilder. 

Så här lyder beredningsgruppens motivering: ”I sina projekt som samtidigt lyckas vara kargt realistiska och poetiskt färgade behandlar Tärnhuvud svåra och aktuella ämnen i dagens samhälle. Hon berättar inkännande om människor som Felicia, rullstolsburen efter en trafikolycka, eller Johan som gett upp hoppet om att någonsin hitta ett arbete, och Admir vars far var ett av offren för folkmordet i Bosnien. Anna Tärnhuvud har i sina fotografier visat prov på både teknisk och idémässig förmåga och det kommer att bli intressant att följa hennes fortsatta verksamhet.”

Beredningsgruppen har bestått av Jonas Hedberg (Nordiska museet), Mariann Odelhall (Stockholms stadsmuseum) samt Anna Tellgren (Moderna Museet).  

Stipendiet delas ut i fotograf KW Gullers namn sedan 1991 av Nordiska museet, som i början av 1990-talet förvärvade cirka 500 000 negativ från Studio Gullers. I år är det 100 år sedan hans födelse och det uppmärksammar Nordiska museets förlag med en ny fotobok. KW Gullers är del tre i en serie mindre fotoböcker som presenterar nyckelfigurer inom svensk fotografi vars arkiv finns i Nordiska museets sex miljoner bilder starka samling.

För mer information
Jonas Hedberg, intendent Nordiska museet
jonas.hedberg@nordiskamuseet.se, 08-519 546 07

FAKTA

Anna Tärnhuvud 
Anna Tärnhuvud är född 1986. Efter examen i bildjournalistik på Nordens Fotoskola (2014) har hon arbetat för uppdragsgivare inom tidningsvärlden, men hon har även ägnat tid åt fristående dokumentära bildreportage. Anna Tärnhuvuds fotografi ses på http://www.annatarnhuvud.com.

KW Gullers stipendium 
Sedan 1991 delar Stiftelsen Nordiska museet ut KW Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. Beredningsgruppen har bestått i Jonas Hedberg (Nordiska museet), Mariann Odelhall (Stockholms stadsmuseum) samt Anna Tellgren (Moderna Museet).

KW Gullers och Nordiska museet
Få fotografer har betytt så mycket för bilden av Sverige som Karl Werner Gullers (1916–1998), vars bilder utgör en unik dokumentation av den genomgripande modernisering Sverige gått igenom under 1900-talet. Nordiska museet har en sex miljoner bilder stark fotografisk samling, där bland annat cirka 500 000 negativ från Studio Gullers ingår sedan de förvärvades i början av 1990-talet. Lagom till 100-årsjubileet efter Gullers födelse ger Nordiska museets förlag ger ut en fotobok med Gullers bilder. Den är del tre i en serie mindre fotoböcker som presenterar nyckelfigurer inom svensk fotografi vars arkiv finns i Nordiska museets samling. KW Gullers publicerades den 1 december 2016.

Dela:

Fler artiklar:

Anna på Liljevalchs!

Vernissage på Vårsalongen 2024 (9 februari – 21 april) ”Vetskapen om alltings förgänglighet och därtill en önskan om att stanna tiden är en stark drivkraft.

Nyhetsbrev från Biskops Arnö

Hur är det på Biskops Arnö? Vi kämpar på och tycker att vi så här långt lyckas bra. Vi hade generellt ett högt söktryck till våra kurser