Seminarium

Nordiska författarseminarier på Biskops Arnö sommaren 2014

Vi är stolta att vi också i år kan genomföra flera nordiska författarseminarier – en verksamhet som pågått på Biskops Arnö sedan 1960. När vi sätter oss med gamla pärmar och läser kan vi i dagsläget summera till ca 160 nordiska författarseminarier på Biskops Arnö. Om deltagarantalet varit i snitt 20 författare per seminarium innebär det att mer än 3000 nordiska författare har träffats på Biskops Arnö för att prata om text, skrivande och för att skapa nätverk. Detta gör Biskops Arnö till en unik plats i det nordiska litterära sammanhanget.

Sommaren 2014 genomför vi följande seminarier:

Debutantseminariet  9 – 13 juni.

Debutantseminariet vänder sig till författare som debuterat i något av de nordiska länderna det senaste året. I år kommer 16 författare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna. Uttagningen av de deltagande författarna sker genom samarbete med författarföreningarna i respektive land.

Vi kan genomföra debutantseminariet med hjälp av stöd från Nordisk Kulturfond, Clara Lachmanns Stiftelse och Stiftelsen svensk-isländska samarbetsfonden.

logga-nordisk-kulturfond

 

 

 

 

Seminarium för barn- och ungdomsboksmakare  30 juni – 4 juli.

Seminariet vänder sig till barn- och ungdomsförfattare, och illustratörer, i de  nordiska länderna. Temat för året är ”Att kliva genom rutorna”. I inbjudan till seminariet skriver vi: ”Under de senaste åren har vi sett seriemediet i Norden ta enorma kliv vad gäller konstnärlig form, uttryck, innehåll, påhittighet och nytänkande. Många av de nya serieskaparna är unga, och mycket av det som görs finns inte i bokform utan lever ett eget liv på nätet. Det mesta som görs är riktat, om inte till den helt vuxne läsaren, åtminstone, till den unga vuxna. Vi har sett begreppet grafisk roman komma smygande, men för de yngre läsarna bjuds det fortfarande mest manga. Vad händer om vi låter den mer traditionella barn- och ungdomslitteraturen möta den nya kaxiga serielitteraturen?”

22 författare och illustratörer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna, Grönland och Sameland deltar i seminariet, som leds av Viveka Sjögren och Linda Bondestam.

 

Författarskolan för Unga  3 – 9 augusti.

Författarskolan för unga vänder sig till ungdomar i hela norden i åldrarna 15-18 år. De söker genom att skriva en text på temat ”Jag, en författare”. Ida Linde och Athena Farrokhzad från författarskolan på Biskops Arnö ansvarar för uttagningen tillsammans med författare från de övriga nordiska länderna. I skrivande stund är inte antagningen avslutad, men vi har sökanden från hela norden och de självstyrande områdena.

Under en veckas tid får de unga skrivande prata text, skriva text, vända och vrida på orden, möta etablerade författare och de får möjlighet att befinna sig i en skrivande miljö där inget är viktigare än det skrivna ordet.

 

Både Författarskolan för unga och seminariet för barn- och ungdomsboksmakare är en del av Nordiska ministerrådets satsning på barn- och ungdomslitteratur. De genomförs genom ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet, Nordens Hus i Reykjavik och Biskops Arnö.

 

logo

Dela:

Fler artiklar:

Estland 100 år – ett seminarium

– med fokus på kultur och den samtida litteraturen Biskops Arnö den 20 september 2018 Benämningen ”ester” användes för första gången under 1900-talet under det

Nordiskt bildjournalistseminarium 22-23 mars 2018

Torsdag den 22 mars 09.15    Buss från Cityterminalen/Stockholm till Biskops Arnö 10.30    Registrering och kaffe i Logen 11.00    Bildjournalistiken i praktiken  Paul Hansen 12.30    Lunch

Norrænar bókmenntir fyrir bókasafnsfræðinga

Biskops Arnö 9-12 ágúst 2016 Hvað veit maður í heima bókasafnanna um samtíma gæðabókmenntir nágrannalandanna? Hvað hefur skeð síðustu áratugi í heimi norrænna bókmennta? Verðum