Alla tiders örtkunskap

Alla tiders örtkunskap

Alla tiders örtkunskap är en kurs som utforskar den moderna örtmedicinens historia. Kursen fokuserar på att lyfta fram det bortglömda och påminna om metoder och tankesätt som var vanliga förr men som kan vara värdefulla för medicinmakaren än idag. Vi kommer inspireras av viktiga gestalter i medicinhistorien och skapa ett eget litet apotek utifrån dessa gamla tankesätt. Vi kommer kombinera den gamla kunskapen med den moderna för att skapa vår medicin, våra salvor, hydrolat, örtpiller mm. Under kursens gång kommer vi även lära känna olika läkeväxter, både från vår örtagård och i vår omgivande natur, men även växter och råvaror från andra delar av världen. Kursen är främst praktisk och kommer ge grunden till att kunna fortsätta skapa med läkeväxter på egen hand.

Exempel på innehåll

  • Halstabletternas historia
  • Salvor förr och nu
  • Tillverkning baserat på vad som växer i vår örtagård och i den omgivande naturen
  • Fördjupa dig i en läkeväxt utifrån en mångfald perspektiv
  • Metoder förr och nu – vattenbad, sandbad, destillering, extraktion mm
  • Råvaror jorden runt – kådor, oljor, gummi, eteriska oljor etc

Låt dig inspireras av gamla, enkla och ibland osannolika recept och metoder som tycks fungera!

Lärare
Janne Hallqvist och Nour Hanna 

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket– Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa

Nour har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling. 

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
31 jul – 4 aug 2023

Ansökan öppnar
1 november 2022 kl 9.00

Anmälan
Fortsatt öppen.
Senast den 31 maj 2023 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 200 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.