Folktrons flora och örtrecept

Folktrons flora och örtrecept 

Låt oss i fem dagar vandra i folktrons förtrollande flora. Vi kommer även tillverka spännande örtprodukter.  

Klok gubbe

Naturriket var i den äldre folktraditionen ett drömlikt gränsland där det övernaturliga tänktes existera. Det är en värld där örter och träd bär på kraft, makt och fördolda betydelser och där naturväsen och andra existenser associeras med det som gror. Bland blommorna och bladen möter vi skogsrået, djävulen, flädermor och många andra av folktrons gestalter. Vi bekantar oss även med kloka gummor och kloka gubbar och deras tankevärld. 

Kursen följer olika spår. Ett spår är folktro kring växter. Ett annat spår är tillverkning av mediciner baserat på både äldre och nyare örtrecept. Vi kommer bland annat tillverka produkter inspirerade av örtrecept som finns i våra svenska, folkloristiska arkiv. Kursen innehåller ett flertal praktiska pass med tillverkning av läkande drycker, gammaldags salvor, amuletter och örtomslag. 

Kursen består av föreläsningar, tillverkningspass, bildspel, samtal och vistelser bland växterna i örtagården och den vildväxande naturen. 

Vi tar främst upp exempel från de europeiska ländernas folkloristik. 

Kursansvariga
Janne Hallqvist  och Sara Bonadea George

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin. 

Jannes utbildningsbakgrund är VVS -ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket – Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg tillhälsa.

Sara är etnolog/folklorist. Under våren 2023 utkom Saras bok Blodets blomma – Växter i svensk folktro (Gidlunds förlag). Sara arbetar som gästlärare på Naturens medicin på Biskops-Arnö. Där kretsar hennes undervisning kring folktrons flora. Sara har tidigare själv studerat på Naturens medicin och leder nu växtvandringar ur folkloristiska och herbalistiska perspektiv. 

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
10 – 14 juni 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Anmälan
Senast den 30 april 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din e-post. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via e-post.

Ekonomi

Kostnad
6 600 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.