Folktro och levande örtkunskap

Klok gubbe

Under fem dagar dyker vi djupt in i det folkloristiska perspektivet på växter och läkekonst. Vi bekantar oss med kloka gummor och kloka gubbar och deras tankevärld. Vi undersöker hur växter ansetts vara kopplade till olika väsen, såsom de underjordiska, skogsrået, djävulen och flädermor. Kursen betonar växtkunskap i såväl nutid som dåtid.

Kursen följer olika spår. Ett spår är folktro kring växter. Ett annat spår är tillverkning av mediciner baserat på både äldre och nyare örtrecept. Kursen innehåller ett flertal praktiska pass med tillverkning av läkande drycker, gammaldags salvor, amuletter och örtomslag. Kursen består av föreläsningar, tillverkningspass, bildspel, samtal och vistelser bland växterna i örtagården och den vildväxande naturen.

Vi tar främst upp exempel från de europeiska ländernas folkloristik.

Kursansvariga
Janne Hallqvist  och Sara Bonadea George

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS -ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket – Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa.

Sara är etnolog/folklorist. Under våren 2023 utkommer Saras bok Blodets blomma – Växter i svensk folktro (Gidlunds förlag). Sara arbetar som gästlärare på Naturens medicin på Biskops-Arnö. Där kretsar hennes undervisning kring folktrons flora. Sara har tidigare själv studerat på Naturens medicin och leder nu växtvandringar ur folkloristiska och herbalistiska perspektiv.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
12 – 16 juni 2023

Ansökan öppnar
1 november 2022 kl 9.00

Anmälan
Fortsatt öppen.
Senast den 31 maj 2023 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 200 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.