Folktro och levande örtkunskap

Under fem dagar dyker vi djupt in i det folkloristiska perspektivet på växter och läkekonst. Vi bekantar oss med kloka gummor och kloka gubbar och deras tankevärld. Vi undersöker hur växter och sjukdomar ansetts vara kopplade till olika naturväsen. Vi tittar på hur sjukdomar och läkeprocesser har vävts in i mytologiska föreställningar. Kursen betonar växtkunskap i dåtid, men väver även in nutida kunskap.

Kursen följer olika spår. Ett spår är folktro kring växter. Ett annat spår är tillverkning av mediciner baserat på äldre örtrecept. Kursen innehåller ett flertal praktiska pass med tillverkning av växtdroppar, gammaldags salvor, amuletter och örtomslag. Kursen består av föreläsningar, tillverkningspass, bildspel, samtal och någon vandring bland örterna i naturen.

Vi tar främst upp exempel från de nordiska ländernas folkloristik och gör även en djupdykning i anglosaxisk folkmedicin.

Kursansvariga
Janne Hallqvist  och Sara Bonadea George

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, ÖrtapoteketLäk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och AyurvedaFinn din unika väg till hälsa

Sara är etnolog/folklorist och arbetar som gästlärare på Naturens medicin på Biskops-Arnö.

Där kretsar hennes undervisning kring äldre läkekonst och magiska föreställningar om växter. Sara har tidigare själv studerat på Naturens medicin och leder nu växtvandringar ur folkloristiska och herbalistiska perspektiv. Sara kommer inom kort ut med en bok om folkloristik kring svenska växter.

.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
12 – 16 juni 2023

Ansökan öppnar
1 november 2022 kl 9.00

Anmälan
Senast den 30 april 2023 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 200 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.