Korsnäströjor och flerfärgsvirkning

Kornäströjan härstammar från en liten kommun, Korsnäs, i svenska Österbotten i Finland. Tröjan har fått sitt namn efter kommunen. Korsnäströjan är lätt att skilja från vanliga stickade tröjor: Den består av både flerfärgsvirkade och stickade partier. De virkade delarna finns upptill och nedtill i livstycket och ärmarna. Traditionellt har de virkade partierna röd bottenfärg och de stickade vit. Detta mönster följer man ännu i dag när man tillverkar nya tröjor. De första Korsnäströjorna är tillverkade under andra hälften av 1800-talet.

I flerfärgsvirkning använder man fasta maskor, men ibland också stolpar. Många motiv lämpar sig väl för flerfärgsvirkning, eftersom det inte bildas långa garnflotteringar på avigsidan. Alla garner som inte virkas löper inuti maskorna. Därför blir flerfärgsvirkade arbeten täta och ganska stumma.

När man virkar växer arbetet fram med hjälp av en nål med krok och maskor som bildas av garnet. Virkning är en allmän term, med vilken man avser olika typer av virkning såsom flerfärgsvirkning, smygmaskvirkning och krokning.

Virkning ansågs länge vara något onödigt. Stickningen upplevdes som en mer seriös teknik eftersom man med den oftast tillverkade användbara vardagskläder, medan man virkade prydnader. Det finns många berättelser om virkningens historia men inga säkra uppgifter om teknikens ålder. Den enkla tekniken och verktygets enkla utformning tyder på att virkningen kan ha uppkommit tidigt. Man har virkat liknande plagg i Sverige och Finland, men man kan också hitta orttypiska drag och tillverkarens handavtryck i arbetena.

Under kursen går vi genom virkningens och Korsnäströjans historia samt ser på Korsnäströjan som fenomen. Under dagarna lär vi oss flerfärgsvirkningens teknik och grunderna i tillverkningen av en Korsnäströja.

Dag 1: Vi stickar och virkar en provlapp i flerärgsvirkning och påbörjar en Korsnäströja i ministorlek.

Dag 2 och 3: Vi fortsätter arbetet med tröjorna.

Dag 4 och 5: Tröjorna monteras och efterbehandlas.

Dag 5: Virkning av små väskor eller vantar. Alternativt kan man börja planera sin egen tröja.

 

Kursledare

Marketta Luutonen, fil.dr. forskare i hantverkskultur i Helsingfors
Marketta är född i Vasa. Handarbete har hört till hennes liv från och med barndomen. Hennes mamma var en kunnig handarbetsmänniska. Marketta blev intresserad av flerfärgsvirkning när hon på 1970-talet i Österbottens museum ”hittade” Korsnäströjor med dekorativa virkade kanter. Marketta har studerat humanistiska och statsvetenskapliga ämnen vid Åbo och Helsingfors universitet. Hennes doktorsavhandling i slöjdvetenskap behandlade folkliga produkter som betydelsebärare. Som exempelmaterial av fenomenet använde hon traditionella ylletröjor.

Marketta har hållit många kurser och föreläsningar i ämnet. Hon har publicerat flera böcker och artiklar om stickningens och virkningens historia varav flera böcker tillsammans med Anna-Maija Bäckman. Marketta arbetade i trettio år vid Förbundet för hemslöjd och konsthantverk som verksamhetsledare.

Anna-Maija Bäckman, hemslöjdslärare, Vasa
Anna-Maija är född i Vasa. Handarbete var en del av vardagslivet i Finland på 1950–60-talen och så var det också i Anna-Maijas familj. Hon blev tidigt intresserad av stickning och virkning och hade sin mamma som lärare.

Efter gymnasiet utbildade Anna-Maija sig till hemslöjdslärare. Efter studierna arbetade hon trettiofem år som verksamhetsledare för föreningen Österbottens hantverk i Vasa. Hon har skrivit artiklar om hemslöjd och redigerat böcker som föreningen publicerat. Under de senaste åren har hon tillsammans med Marketta Luutonen gjort böckerna Tröjor och andra plagg (2018) och Virka fritt (2021) samt hållit kurser och föreläsningar i ämnet.

Förkunskaper
Stickning och virkning

Material
Materialkostnad: Tvåtrådigt garn till flerfärgsvirkning 180 Kr.

Material att ta med
Virknål nr 2 -2,5, strumpstickor 2-2,5
Sax, nålar, måttband
Färgpennor och papper

Litteratur
Luutonen & Bäckman, 2021, Virka fritt, Vasa, Scriptum.
Meddela på förhand om du vill köpa boken under kursen, pris 250 Kr.

 

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
6 – 10 juni 2022

Anmälan
Senast den 30 april 2022 vill vi ha din anmälan. Ansökan är fortsatt öppen.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan inkommit till Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mejl, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning.

Ekonomi

5 300 kr
Grundmaterial ingår.
I kursbeskrivningen framkommer kursspecifik materialkostnad.

Helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500 kr.