Traditionella Korsnäströjor

Traditionella Korsnäströjor

Under kursen tillverkar vi en Korsnäströja i ministorlek.

Vi lär oss flerfärgsvirkningens teknik och grunderna i tillverkningen av en Korsnäströja. Vi går genom virkningens och Korsnäströjans historia. Kursens mål är att du ska lära dig att tillverka en Korsnäströja i vanlig storlek.

Dag 1: Vi stickar och virkar en provlapp i flerfärgsvirkning och påbörjar en Korsnäströja i ministorlek.

Dag 2 och 3: Arbetet med tröjorna fortsätter.

Dag 4 och 5: Tröjorna monteras och efterbehandlas.

Dag 5: Virkning av små väskor eller vantar. Alternativt kan man börja planera sin egen tröja i normal storlek.

Förkunskaper
Stickning och virkning av fasta maskor.

Kornäströjan härstammar från en liten kommun, Korsnäs, i svenska Österbotten i Finland. Tröjan har fått sitt namn efter kommunen. Färggranna och rikligt mönstrade Korsnäströjor är lätta att skilja från vanliga stickade tröjor. Korsnäströjan består av både flerfärgsvirkade och stickade partier. De virkade delarna finns upptill och nedtill i livstycket och ärmarna. Traditionellt har de virkade partierna röd bottenfärg och de stickade vit. Detta mönster följer man ännu i dag när man tillverkar nya tröjor. De första Korsnäströjorna är tillverkade under senare hälften av 1800-talet. Att tillverka Korsnäströjor är en levande tradition och de tillverkas ännu i dag.

Virkning ansågs länge vara något onödigt. Stickning upplevdes som en mer seriös teknik eftersom man med den oftast tillverkade användbara vardagskläder, medan man mest virkade prydnader. Det finns många berättelser om virkningens historia men inga säkra uppgifter om teknikens ålder. Den enkla tekniken och verktygets enkla utformning tyder på att virkningen kan ha uppkommit tidigt. Man har virkat liknande plagg i Sverige och Finland, men man kan också hitta orttypiska drag och tillverkarens handavtryck i arbetena.

Material
Materialkostnad:

  • Tvåtrådigt garn till flerfärgsvirkning och minitröjan ca 250 Kr.

Material att ta med:

  • Virknål nr 2 -2,5, strumpstickor 2-2,5
  • Sax, nålar, måttband
  • Färgpennor och papper


Litteratur
Luutonen & Bäckman, 2021, Virka fritt, Vasa, Scriptum. Meddela på förhand om du vill köpa boken under kursen, pris 250 Kr.


Kursledare

Marketta Luutonen, fil.dr. forskare i hantverkskultur, Helsingfors

Marketta Luutonen är född i Vasa. Ända sen barndomen har hon varit intresserad av handarbete. Hennes mamma var en kunnig handarbetsmänniska. Marketta blev intresserad av flerfärgsvirkning när hon på 1970-talet i Österbottens museum ”hittade” Korsnäströjor med dekorativa virkade kanter. Marketta har studerat humanistiska och statsvetenskapliga ämnen vid Åbo och Helsingfors universitet. Hennes doktorsavhandling i slöjdvetenskap behandlade folkliga produkter som betydelsebärare. Som exempelmaterial använde hon traditionella ylletröjor.

Marketta har hållit många kurser och föreläsningar i ämnet. Hon har publicerat flera böcker och artiklar om stickningens och virkningens historia varav flera böcker tillsammans med Anna-Maija Bäckman. Marketta arbetade i trettio år som verksamhetsledare vid Förbundet för hemslöjd och konsthantverk.

Anna-Maija Bäckman, hemslöjdslärare, Vasa

Anna-Maija Bäckman är född i Vasa. Handarbete var en del av vardagslivet i Finland på 1950–60-talen och så var det också i Anna-Maijas familj. Hon blev tidigt intresserad av stickning och virkning och hade sin mamma som lärare.

Efter gymnasiet utbildade Anna-Maija sig till hemslöjdslärare. Efter studierna arbetade hon trettiofem år som verksamhetsledare för föreningen Österbottens hantverk i Vasa. Hon har skrivit artiklar om hemslöjd och redigerat böcker som föreningen publicerat.

Under de senaste åren har hon tillsammans med Marketta Luutonen gjort böckerna Tröjor och andra plagg (2018) och Virka fritt (2021) samt hållit kurser och föreläsningar i ämnet.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
3 – 7 juni 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Kursen är fullbokad och du som ansöker nu hamnar på reservlista.

Anmälan
Senast den 31 mars 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

6 100 kr inkl helpension.
Grundmaterial ingår.
I kursbeskrivningen framkommer kursspecifik materialkostnad.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.