Läketrädgården och naturens medicin

Introduktion
Medicinalväxter har i alla tider stått till människans tjänst för att främja hälsa på många olika plan. Tillvägagångsätten att använda medicinalväxter liknar idag fortfarande till stor del det som för länge sedan lade grunden för dagens moderna medicin. Samhället vi lever i och vår livsstil har förändrats men i grunden är kroppens och människans grundläggande behov i stort sett detsamma som tidigare. Växterna är de samma som användes förr och vi har än idag möjlighet att få ta del av deras läkande kraft.

Örtagården på Biskops Arnö har under många år byggts upp och utvecklats för att idag vara bland en av våra mest använda och oftast besökta örtagårdar i Sverige. Läkeväxterna i örtagården används dagligen under hela året för skapande av läkande ört-beredningar och som källa till välbefinnande. Under stora delar av året är Örtagården på Biskops Arnö det mest betydande klassrummet för den 1-åriga kursen ”Naturens Medicin”, en friskvårdskurs med inriktning på läkeväxter och farmakognosi. Janne Hallqvist, grundare till ”Naturens Medicin” var även grundare till örtagården på Biskops Arnö. Under drygt 20 år har otaliga erfarenhetsbaserade örtberedningar och läkeprodukter skapats med växterna i örtagården som inspirationskälla och som utgångspunkt. Att fortsatt få möjlighet att ta tillvara och skörda örter regelbundet är en stor och djupt inspirerande gåva.

Violrotsiris i Örtagården

Med en grundkunskap om läkeväxternas olika egenskaper, deras många aktiva ämnen och verkningar kan vi bättre förstå deras användningsområden. Tack vare all den erfarenhetsbaserad kunskap och vetenskapliga forskning som finns idag har vi möjlighet att framgångsrikt använda medicinalväxter i vår vardag för att mota sjukdom och uppleva välmående. 

Kursen
Kursen ”Läketrädgården och naturens medicin” erbjuder dig nu en möjlighet att få kunskap och en ökad förståelse för ett stort antal medicinalväxter. Under en vecka kommer vi tillsammans att upptäcka, undersöka och förundras över växternas läkande egenskaper och på ett djupare plan förstå hur vi kan använda dem för att främja hälsa. Vi kommer att lära oss om växterna som växer i örtagården på Biskops Arnö och även om de medicinalväxter som växer vilt runt om i området. Tillsammans utforskar vi växterna sinnligt, vi studerar dem teoretiskt och vi bereder dem praktiskt. 

Stella med Hjärtstilla i Örtagarden

Under kursens gång kommer vi att skörda och ta tillvara växtmaterial dagligen för att vidare utveckla och bereda vår medicin. Örterna kommer att finnas med oss överallt och vara oss till hands för att låta oss uppleva växtkraften på så många olika sätt som möjligt under våra dagar tillsammans. I klassrummet finns även vårt ört-bibliotek tillgängligt där vi har vi samlat en stor mängd erfarenhetsbaserade skrifter, recept och böcker inom ämnet.

Medicinalväxterna och deras otaliga användningsområden kommer att vara vårt största fokus. Vi inspireras av både antika och moderna recept när vi bereder våra örtutdrag, våra läkesalvor, våra örtpiller och våra halstabletter. Vi kommer ha möjlighet att varje dag få arbeta med färskt och torkat växtmaterial, både rötter och ovanjordiska växtdelar. Vi skapar kalla och varma växtutdrag, tinkturer och glyceriter och många andra växtberedningar som vi kan förvara och ta med oss och använda vid olika behov. 

Vi kommer att lära oss av växterna och skapa ett eget apotek utifrån gamla och nutida tankesätt, erfarenheter och modern vetenskap. Tillsammans går vi in i örternas fantastiska värld av möjligheter och fyller veckan med skapande och inspiration. 

Vi som håller i kursen jobbar båda till vardags med den 1-åriga kursen ”Naturens Medicin”. Tillsammans har vi valt ut spännande, viktiga och intressanta moment ur den längre utbildningen för att skapa en veckokurs fylld av erfarenhetsbaserad kunskap.

Exempel på inslag under veckan:

  • Örtprovningar, meditationer och växtfördjupningar
  • Örtoljor och salvor
  • Örtpulver, örthonung och örtsalt
  • Örtsirap och halstabletter 
  • Eteriska oljor och hydrolat 
  • Växtutdrag, tinkturer, örtvinäger och oxymel
  • Örtblandningar på färskt och torkat växtmaterial

Kursledare
Stella Maia Högberg
Nour Hanna 

Stella Maia Högberg
Stella har det senaste decenniet arbetat med undervisning och planering på den 1-åriga kursen ”Naturens Medicin” och även återkommande med kortare kurser och föreläsningar inom naturmedicin. Stella håller i den huvudsakliga vården och ansvaret för Biskops Arnös Örtagård där hon tillsammans med örterna vägleder i relationsbyggande till medicinalväxter och praktisk örtmedicin. Stella har ett flertal utbildningar inom traditionell västerländsk örtmedicin och fytoterapi bakom sig med många års erfarenhet av att arbeta med läkeväxter och örtpedagogik. I sin undervisning binder hon samman erfarenhetsbaserad örtkunskap, traditionell växtkännedom och modern vetenskap med kroppens inneboende möjlighet och förmåga att uppleva naturens mediciner i alla situationer i livet. 

Nour Hanna 
Nour undervisar som lärare på kursen Naturens Medicin på Biskops Arnö. Hon har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
21 – 25 juli 2025

Antal platser
12 st

Ansökan öppnar
10 december 2024 kl 10.00

Sista ansökningsdag
30 maj 2025

Antagning sker i kronologisk ordning vilket innebär att kursen kan bli fullbokad innan sista ansökningsdag. Vi prioriterar de som vill bo på skolan.

Om du får en plats kommer ett antagningsbesked via e-post med betalningsinformation. Om kursen är fulltecknad får du istället ett besked om att du tilldelats en reservplats.

OBS! Första omgången med antagningsbesked skickas ut i mitten/slutet av januari, därefter löpande allt eftersom ansökningar kommer in!

 

Ekonomi

Kostnad
7 300 kr inkl helpension.

Du betalar i samband med att du blir antagen till kursen.

Boende i enkelrum, lakan och handduk ingår. Dusch och toalett i korridor.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.