Levande örthistoria

En i första hand praktisk örtkurs där allt vi tillverkar är invävt i en berättelse om läkekonstens historia.

Vi följer örtmedicinernas historia från Hippokrates fram till början av 1700-talet. Vi stannar till vid olika tidpunkter och tillverkar örthonung, piller, örtpulver, örtteer, örtvinäger, salvor och omslag enligt de bevarade receptböckerna från de tidiga apoteken och med utgångspunkt i medeltidens läroböcker från de framväxande medicinska universiteten.

Alexandria, Bagdad, Salerno, Konstantinopel och Bologna är platser där medicinskt kunnande tidigt samlats och där skolor och universitet skapats.

De första apoteken uppkom i Bagdad på 700-talet. Framförallt på 1200-talet börjar de dyka upp i Västeuropa.

Följ med på denna historiska örtresa!

Kursledare
Janne Hallqvist
Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsutationer. Janne har skrivit två böcker, ÖrtapoteketLäk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och AyurvedaFinn din unika väg till hälsa

 

 

 

 

 

 

Dela:

Kurstid och ansökan


Kurstid
19 – 23 juni 2022

Anmälan
Senast den 30 april 2022 vill vi ha din anmälan. Ansökan är fortsatt öppen.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan inkommit till Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mejl, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning.

Ekonomi

Kostnad
5 300 kr
Materialkostnad ingår.
Helpension söndag – torsdag.
Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägget är 500 kr.