Levande örtkunskap – en praktisk kurs med medicinalväxter

Läkeväxter är en av de äldsta metoderna för läkning och fortfarande används läkeväxter utbrett runt om i världen för både läkning, njutning och hudvård. Idag verkar det vara fler och fler människor som intresserar sig för naturliga sätt att läka och ta hand om sig själva, och där spelar läkeväxter en självklar roll.

För att få en riktigt bra förståelse för läkeväxterna är det viktigt att få praktisk erfarenhet av att arbeta med dem. Bland annat är det viktigt att ha kunskap kring skörd och förvaring, tillvaratagande och vilka beredningar som passar till vilken ört.

På denna kurs får du genom arbete i vår fantastiska örtagård lära dig grunderna i hur du skördar, tar tillvara och odlar/kultiverar dina läkeväxter. Du får både praktisk och teoretisk kunskap om hur örterna används medicinskt. Invävt i den teoretiska undervisningen får du kunskap om örternas aktiva ämnen och verkningar.

Under kursveckan kan vi komma att tillverka örtoljor, salvor, tinkturer, örthonung/örtsalt med mera, beroende på vad som är redo att tas tillvara under just din kursvecka.

Kursledare

Ulrika Svanström är utbildad örtterapeut och örtpedagog. Sedan 2012 är hon återkommande gästlärare på kursen Naturens medicin på Biskops Arnö. Ulrika har haft egna kurser i ogräsmatlagning, tillverkning av salvor mm. Just nu arbetar hon även på en längre utbildning om läkeväxter. Ulrika brinner för att ta tillvara på växterna vi har omkring oss och se hur de kan stödja oss i vårt dagliga liv.

Stella Maia Högberg är utbildad örtterapeut och vår örtagårdsträdgårdsmästare. Hon undervisar som lärare på kursen Naturens Medicin på Biskops Arnö. Stella arbetar huvudsakligen med undervisning kring det praktiska arbetet kring förkultivering, skötsel, skörd, tillvaratagande och användning av örterna som vi har i örtagården på Biskops Arnö samt med tillverkning av olika örtprodukter såsom téer, oljor, örtsalt, salvor, tinkturer m.m.

Ida Kjellholm är utbildad örtterapeut och örtpedagog och har gått flera utbildningar med både svenska och utländska lärare.  Hon har i 12 år undervisat om läkeväxter och tillverkning på Biskops Arnö, där hon själv studerat under tre år. Förutom att hon är lärare på skolan, håller hon även egna kurser, i allt från tillverkning av örtprodukter och örtkunskap till ogräsmatlagning. Hon är även intresserad av odling och självhushållning och bygger just nu upp en bruks- och visningsörtagård i Ångermanland (nämforshöjdens örtagård).

Jennifer Askaner är utbildad örtterapeut och arbetar som lärare på Naturens medicin på Biskops Arnö, grundkurs och påbyggnad, samt Naturens medicin projekt- och handledarkurs. Jennifer har en examen i socialantropologi och en bakgrund i socialt arbete samt driver eget företag som örtterapeut, genom vilket hon föreläser och håller kurser. Jennifer har ett speciellt intresse för etnobotanik, människors relationer till växter och har skrivit en magisteruppsats i ämnet. Hon vill ta tillvara på samt förmedla och förstärka kunskapen om våra läkeväxter och genom detta sprida kraft och inspiration.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kursen ges vid fyra tillfällen under 2023.

Ansökan öppnar
1 november 2022 kl 9.00

Anmälan
Senast den 30 april 2023 vill vi ha din anmälan.

12 – 16 juni
Kursledare: Ulrika Svanström
Anmälningsformulär

26 – 30 juni
Kursledare: Stella Maia Högberg
Anmälningsformulär

24 – 28 juli
Kursledare: Ida Kjellholm
Anmälningsformulär

31 juli – 4 augusti
Kursledare: Jennifer Askaner
Anmälningsformulär

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 200 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.