Magisk läsning – en skrivarkurs kring besvärjelser och örter

Förr i tiden, inom folkmedicinen, var det vanligt att man läste över salvor och örtblandningar, för att ge dem extra kraft. Med detta som utgångspunkt har vi skapat en sommarkurs för dig som är nyfiken på magins språk och som vill utforska något av detta i ditt eget skrivande.

Vi vänder oss främst till dig som vill kanalisera ditt intresse för örter, naturmedicin och folkloristik genom skrivande. Det kan handla om att skriva dikter till växter eller att skapa trollformler för att driva ut sjukdoms-demoner.

Vi läser texter som har använts i magiska sammanhang och analyserar deras uppbyggnad. Varje dag har vi även ett pass där vi tittar närmare på någon äldre magisk text-tradition, såsom svenska trollformler, finska magiska runosånger, anglosaxiska galdrar, kinesiska taoistiska besvärjelser mm.

Den typ av texter som vi tänker oss att jobba med kan se väldigt olika ut. Det kan handla om texter som närmar sig en ört, ett hälsotillstånd, en problematik eller kanske en möjlighet man står inför — någonting man vill mobilisera sin kraft inför eller skifta sitt förhållande till.

Till ringblomma

Som varm sol luktar du om dagen
Ingen skulle missa din färg, dina strålar.
Med ditt trygga närande väsen
ger du dig själv som en moder

Du är snäll men din beska
smak ger mig vördnad
för din kamp upp ur jorden

Allt för att läka hela världen
Hjälp mig bli stark som du
Hjälp mig att också bära mig själv,
mina systrar och den heliga vreden

Natalie Shen


Här ett av många exempel som vi kommer läsa, tolka och ha skrivövningar kring. Denna besvärjelse mot brännskador är välkänd i finsk folktro:

Besvärjelse mot brännskador

Du eld som Gud har skapat, du flamma som skaparen har format, utan anledning har du gått för djupt, utan orsak har du gått för långt, du gjorde bättre nu om du avlägsnade dig från det olyckliga mänskliga skinnet… Stig till skyarna o eld, fly till molnen o flamma, till centrum av den gyllene ringen… Från ett träsk kallar jag upp Sumutar, gyttjans ståtliga kvinna, för att överblicka eldens gärningar, för att reparera dess skador. Om inte detta räcker, så ska jag ta till mina tre örnar, en med järnklor, en med kopparklor och en med silverklor. De ska äta smärtan som elden har orsakat, de ska lapa i sig eldens buljong. Och hjälper inte det så ska jag kalla på min hund. Han ska äta det som äter och bita det som biter.


Kursansvariga
Amer Sarsour och Janne Hallqvist

Amer har som poet under tio år specialiserat sig på spoken word. Han har uppträtt på några av de mest prestigefyllda scenerna i Sverige, framträtt på radio samt haft internationella poesi-samarbeten. Förutom detta är Amer utbildad retoriker, håller i skrivar-workshops på skolor och erbjuder verktyg för att skriva och framföra sina texter. Amer har gått på författarskolan på Biskops-Arnö.

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin. Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket – Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa.

Fotocred: Oscar Olsson

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
27 juni – 1 juli 2022

Anmälan
Senast den 30 april 2022 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan inkommit till Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mejl, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning.

Ekonomi

Kostnad
5 300 kr
Materialkostnad ingår.
Helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500 kr.