Magisk läsning – en skrivarkurs

Förr i tiden, inom folkmedicinen, var det vanligt att man läste över salvor och örtblandningar, för att ge dem extra kraft. Med detta som utgångspunkt har vi skapat en sommarkurs för dig som är nyfiken på magins språk och som vill utforska något av detta i ditt eget skrivande.

Vi vänder oss främst till dig som vill kanalisera ditt intresse för örter, naturmedicin och folkloristik genom skrivande. Det kan handla om att skriva dikter till växter eller att skapa trollformler för att driva ut sjukdoms-demoner.

Vi läser texter som har använts i magiska sammanhang och analyserar deras uppbyggnad. Varje dag har vi även ett pass där vi tittar närmare på någon äldre magisk text-tradition, såsom svenska trollformler, finska magiska runosånger, anglosaxiska galdrar, kinesiska taoistiska besvärjelser mm.

Den typ av texter som vi tänker oss att jobba med kan se väldigt olika ut. Det kan handla om texter som närmar sig en ört, ett hälsotillstånd, en problematik eller kanske en möjlighet man står inför — någonting man vill mobilisera sin kraft inför eller skifta sitt förhållande till.


Till ringblomma

Som varm sol luktar du om dagen
Ingen skulle missa din färg, dina strålar.
Med ditt trygga närande väsen
ger du dig själv som en moder

Du är snäll men din beska
smak ger mig vördnad
för din kamp upp ur jorden

Allt för att läka hela världen
Hjälp mig bli stark som du
Hjälp mig att också bära mig själv,
mina systrar och den heliga vreden

Natalie Shen


Kursansvariga
Amer Sarsour och Janne Hallqvist

Amer har som poet under tio år specialiserat sig på spoken word. Han har uppträtt på några av de mest prestigefyllda scenerna i Sverige, framträtt på radio samt haft internationella poesi-samarbeten. Förutom detta är Amer utbildad retoriker, håller i skrivar-workshops på skolor och erbjuder verktyg för att skriva och framföra sina texter. Amer har gått på författarskolan på Biskops-Arnö.

 

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin. Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket – Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa.

 

Fotocred: Oscar Olsson

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Kurstid och ansökan

28 juni – 2 juli 2021

Anmälan: Senast den 30/4 2021 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Ekonomi

Kostnad: 5 300:-
Materialkostnad ingår i priset.
I priset ingår helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl. lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500:-