Spinning och tweedvävning

Spinning
Att med hjälp av snodd få fibrer att hålla fast vid varandra så att de bildar en tråd är ett urgammalt hantverk. Det går att spinna med bara händerna, men man kan också använda redskap som slända eller spinnrock.

Under den här kursen kommer du få lära dig grunderna i att spinna garn av ull. Vi kommer prata om skillnader mellan olika typer av ull och olika sätt att bearbeta dem till kamgarn eller kardgarn. Du kommer få en djupare förståelse för hur olika typer av garn beter sig i olika situationer.

Kursen lämpar sig för såväl nybörjare som spinnare som vill komma vidare med sitt spinnande och få en bredare förståelse för hantverket.

Att ta med:
Spinnrock, kardor, ullkammar (om du har) eventuell egen ull som du vill arbeta med. Möjlighet att låna spinnrock, kardor och ullkammar finns. Övningsull att spinna av ingår i kursavgiften.

 

Tweedvävning
Tweed, ett material med många definitioner. Vad är egentligen tweed?

Under den här kursen kommer vi att gå igenom alla momenten i att sätta upp, väva och efterbehandla ett klassiskt tweedtyg. Du kommer få lära dig grunderna i att designa tyget från grunden, lite om färglära och en rad tips om att väva med entrådigt ullgarn i både varp och inslag. Vi kommer även efterhandla våra tyger och prova olika tekniker för detta, från enkla sätt att arbeta på ensam hemma till klassisk skotsk ”waulking” som man gör i grupp.

Kursen lämpar sig för den som är nybörjare men som satt upp och vävt tidigare, såväl som för den mer avancerade vävaren.

Att ta med:
Papper & penna, måttband, sax

Vävstolar finns på plats.

Garn att väva av finns att köpa på plats, ingår ej i kursavgiften.

 

Kursledare
Stefan Moberg, vävare & handspinnare
Jag är vävare och handspinnare och har en speciell förkärlek till naturmaterial, och då framför allt ull. Jag växte upp med en mamma, moster och mormor som alla hade arbetat på Järbo Yllefabrik, både på väveriet och spinneriet. Detta, i kombination av att jag som liten fick hjälpa till att nysta trasor till prydliga nystan i min farmors vävstuga, gjorde att jag så småningom kom att leta mig fram till en karriär som vävare.

Mitt intresse för att väva med ull har lett bland annat till ett samarbete med Wålstedts Ullspinneri i Dala-Floda, som jag under 2020 genomförde projektet ”Svensk Tweed” tillsammans med, med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Jag fascineras även av långsamma och ”krångliga” tekniker, vilket ledde till studier i japansk kasurivävning vid Kawashima Textile School i Kyoto, Japan.

Jag arbetar som kursledare, föreläser om en rad olika ämnen både i Sverige och internationellt och gästundervisar i både vävning och handspinning vid bland annat Sätergläntan, Beckmans Designhögskola, Konstfack och Uppsala universitet.

Som designer och skribent finns jag publicerad i både svenska Vävmagasinet, amerikanska Handwoven och nyazeeländska The Wheel.

 

 

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Kurstid och ansökan

Ekonomi