Tvåändsstickning – med fransar, broderi och lite virkning

Det här är en kurs för dig som redan har grundkunskaper i att sticka tvåändsstickning.  Utgångspunkten kommer att vara äldre stickade plagg, i första hand vantar från Västerdalarna. Här finner du fantastiska mästerverk, där tvåändsstickningen kombineras med broderi, virkning och pryds med fransar.

Första och andra dagen ägnas åt att studera och provsticka flerfärgsmönster på olika sätt, bland annat kombinationer av flerfärgsmönster och krokmaskor. Vi tittar på halvvantar och vantar från Dala Floda, Järna, Malung och Lima.

Tredje dagen börjar vi att virka ett prov på en vantkrage. På det kan vi sedan plocka upp och fortsätta i tvåändsstickning. Till sist kan det dekoreras med broderi. Halvvantar från Gagnef och Dala Floda är inspirationen

Fjärde dagen är en fransdag. Vi provar bl.a. att göra gaffelfrans.

Under femte dagen får du möjlighet att fortsätta med dina påbörjade arbeten eller kanske påbörja ett par nya vantar med ”extra allt”, utifrån det du fått lära dig under kursen.

 

Kursledare
Karin Kahnlund, Stockholm.
Karin är uppvuxen i Falun, Dalarna, och det var genom en kvällskurs på Hemslöjden i Falun hon träffade på tvåändsstickningen för första gången.  Kärlek till tekniken uppstod direkt – dels på grund av att tekniken ska stickas tätt och att det passade Karins handlag, men framför allt genom möten med alla traditionsbärare som delade med sig av kunskap och inspiration. Karin är utbildad på Handarbetets vänner och har därefter arbetat inom hemslöjdsrörelsen på olika sätt. Sedan drygt 20 år tillbaka driver Karin företaget Uppstickaren med fokus på stickning; främst utbildning i egen regi och runt om i landet i samarbete med andra, men även försäljning av garn och egen design. Karin har mästarbrev i stickningsyrket, i handstickning och i maskinstickning. Författare till boken Sticka efter Svenska Mönster och har skrivit teknikhäftet Tvåändsstickning.

 

Material att ta med:

  • Anteckningsmaterial, rutpapper, sax, synål och nål att fästa trådändar med
  • Strumpstickor 1,5 – 2,5 mm
  • Virknålar, ca 2-2,5 mm
  • Z-tvinnat garn, gärna tunnare
  • Gaffelverktyg om du har (alternativt ta med jumperstickor 3,5 mm)
  • Kavel/linjal att göra frans runt

 

Material som kommer att finnas till försäljning

  • Z-tvinnat garn i många färger från Wålstedts Ullspinneri, ca 235 m/hg, pris 250 kr/hg
  • Z-tvinnat garn från Wålstedts Ullspinneri, specialtillverkat för Uppstickaren, tunnare ca 350m/hg, pris 300 kr/hg
  • Strumpstickor 1,5 – 2,5 mm, 50 kr/spel
  • Klossar till Gaffelfrans, 125 kr/styck

 

 

 

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
6 – 10 juni 2022

Anmälan
Senast den 30 april 2022 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan inkommit till Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mejl, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning.

Ekonomi

5 300 kr
Grundmaterial ingår.
I kursbeskrivningen framkommer kursspecifik materialkostnad.

Helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500 kr.