Copy

Biskops Arnö Nyhetsbrev
Oktober 2023

Vackra höstfärger på Biskops Arnö
Biskops Arnö är vackert alla årstider. När höstfärgerna kommer förvandlas ön, 85 % av öns skog består av lövträd och lövens klorofyll förvandlas till rött, gult, orange och en massa nyanser av dessa. Skogen ropar på uppmärksamhet, ”kom och se och njut innan vi går i vila, vintern är i antågande”.

Vad har hänt sedan i våras. Regeringen har avsatt 100 miljoner till ett ökat statsbidrag till folkhögskolorna 2024. Det är en viktig signal till oss, att man väljer att skjuta till ytterligare medel. Det är vi glada för. Däremot är det tyvärr alldeles för lite för att råda bot på den svåra situation folkhögskolorna befinner sig i, kostnadsutvecklingen kopplat till en mycket låg statsbidragsuppräkning över lång tid har urholkat ekonomin. När det gäller medel till folkbildningen i stort väljer regeringen att sänka anslaget till studieförbunden med 250 miljoner, vilket innebär att den totala budgeten till folkbildningen minskas.

Hur är det på Biskops Arnö? Vi kämpar på och tycker att vi så här långt lyckas bra. Vi hade generellt ett högt söktryck till våra kurser och vi har i skrivande stund en intensiv höst med undervisning, kurser och andra arrangemang. Sommaren gick som planerat med totalt 36 genomförda sommarkurser och två författarseminarier. Bland annat genomförde vi det nordiska debutantseminariet för 60:e året i obruten följd.

Apropå debutantseminaret. Jon Fosse tilldelas året nobelpris i litteratur. Jon Fosse deltog som debuterande författare i det nordiska debutantseminariet i början av 1980-talet på Biskops Arnö tillsammans med bland andra Vigdis Hjort, Tua Forsström var handledare. Jon Fosse har efter det deltagit i fler seminarier på Biskops Arnö, varför det känns extra roligt att han tilldelas det mest omtalade av litteraturpriser.

Under hösten pågår planeringen av det kommande året och sommaren 2024. I vanliga fall brukar vi öppna för ansökningar till sommarkurserna redan den 1 november, i år har vi senarelagt det något, se nedan under sommarkurserna 2024.
 

Så för er som är sugna på folkbildning

 
Långa folkhögskolekurser med antagning våren 2024, Allmän kurs och Naturens medicin.
Ansökan till nämnda utbildningar är öppen, med sista ansökningsdag den 10 nov.
https://www.biskopsarno.se/langa-kurser
 
Helgkurserna våren 2024
Kurserna för våren 2024 är klara och kommer att publiceras på hemsidan inom kort. Bara att anmäla sig.
https://www.biskopsarno.se/korta-kurser
 
Sommarkurserna 2024
Sommarkursprogrammet är klart och ansökan inför sommaren 2024 öppnar den 10 december. Många av kurserna är attraktiva och blir fulltecknade snabbt, så det är bra att vara ute i tid.
https://www.biskopsarno.se/sommarkurser
 
 
Hjälp gärna till att sprida vårt nyhetsbrev till de som du tror är intresserad. Välkommen att läsa mer på vår hemsida.
https://www.biskopsarno.se
 
I övrigt fortsätter vi vårt miljöarbete med att investera i energibesparande åtgärder.  
 
 
Mats Lundborg
Rektor
 
Dina personuppgifter, i det här fallet ditt namn och din e-postadress, kommer endast att användas till att skicka ut det här nyhetsbrevet. Om du väljer att avsluta prenumerationen raderas nämnda uppgifter.
 
Epost:  info@biskopsarno.se Hemsida: www.biskopsarno.se Tel: 0171-826 70
Vill du inte längre få detta nyhetsbrev?
Du kan uppdatera din profil  eller avprenumerera på denna lista
Facebook
Website
Email






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biskops Arnö Nordens Folkhögskola · Biskops Arnövägen 30 · Bålsta 74693 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp