Kursmoment – Naturens medicin
Innehållet varierar mellan olika terminer. Höstterminen har starkare fokus på västerländsk örtmedicin med mindre inslag av kinesisk medicin. Vårterminen integrerar västerländsk örtmedicin med inslag av Ayurveda.
Naturmedicin
Vi studerar västerländsk örtmedicin, såväl modern som historisk och även folkliga traditioner, kinesisk medicin och Ayurveda. I vårt örtapotek och salvkokeri finns möjlighet att tillverka örtteer, salvor, crèmer, schampo, hårbalsam, hantverkstvål, deodorant, rökelse, piller, oljor, mm.
Naturmedicinens och läkemedlens historia och nutid
Vi arbetar praktiskt med medicintillverkning med utgångspunkt från olika källor och erfarenheter, från medeltida farmakopeér, örtaböcker och medicinska handböcker fram till modern forskning.
Folkmedicin i Norden och världen
Det är vår ambition att speciellt bygga upp kunskap kring de folkliga läketraditionerna i alla nordiska länder. Som kursdeltagare uppmuntras du att söka information i litteratur och på hemsidor samt att ta kontakt med människor i hela Norden med kunskaper i ämnet. Vi bekantar oss även med folkmedicin från andra delar av världen.
Massage
Under året studerar vi klassisk massage på en elementär nivå. Ibland ingår även Qigong, Shiatsu, Ayurvedisk massage eller thai-yoga massage beroende på termin och tema.
Sagor, myter, sägner och legender
Några gånger varje år ägnar vi oss åt folkliga berättartraditioner och diskuterar folkloristik, berättelsernas etnologiska sammanhang och symbolspråk.
Utflykter/studieresor
Ibland gör vi utflykter till fina naturområden eller till andra folkhögskolor med trädgårdsinriktning. Beroende på kostnaderna kan du behöva lägga till någon summa, för sådana resor vi planerar tillsammans eller för resor som är frivilliga.
Kursens huvudsakliga innehåll under läsåret:
- Västerländsk örtmedicin
- Botanik och Växtekologi
- Teoretiska, praktiska och kreativa örtfördjupningar
- Tillverkning av örtmediciner, salvor och naturkosmetik
- Förkultivering, odling och skörd av medicinalväxter
- Örtagårdsarbete, skötsel och omhändertagande av örtagården på Biskops Arnö
- Folkloristik, folkmedicin och medicinhistoria
- Anatomi och fysiologi
- Klassisk massage och andra kroppsterapier
- Inslag av kinesisk medicin
- Inslag av Ayurveda
- Vilda växter som mat och medicin
Lärare
Stella Maia Högberg
Stella har det senaste decenniet arbetat med undervisningen på ”Naturens Medicin” och även återkommande med kortare kurser och föreläsningar inom naturmedicin. Stella håller även i den huvudsakliga vården och ansvaret för Biskops Arnös Örtagård där hon tillsammans med örterna vägleder i relationsbyggande till medicinalväxter och praktisk örtmedicin. Stella har ett flertal utbildningar inom traditionell västerländsk örtmedicin och fytoterapi bakom sig. I sin undervisning binder hon samman erfarenhetsbaserad örtkunskap, traditionell växtkännedom och modern vetenskap med kroppens inneboende möjlighet och förmåga att uppleva naturens mediciner i alla situationer i livet.
Nour Hanna
Nour undervisar som lärare på kursen Naturens Medicin på Biskops Arnö. Hon har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling.
Regelbundna gästlärare på kursen (varierar)
Fredrik Kinnbo – Trädgårdsmästare
Ida Kjellholm – Örtterapeut
Ulrika Svanström – Örtterapeut
Jennifer Askaner – Örtterapeut
Frode Sångberg – Fysioterapeut
Jenny Åström Siljeholm – Fysioterapeut
Sara Bonadea George – Folklorist
Charlotte Manliusdotter – Trädkännare
Frida Palmenfeldt – Ayurvedisk hälsorådgivare
Linda Magdalena Jonsson – Ayurvastra
Lisa Jeannin – Alkemist
Jenss Hansen – Botaniker
Lina Jarl – Kropps- och rörelseterapeut
Amelia Bryne – Akupunktör – TCM
Rebecca Tiger – Sexualhälsa
Disa Mineur – Fertilitetsförståelse
Allas vår Janne Hallqvist, vår mångårige lärare och grundaren av kursen Naturens Medicin, har lämna oss.
Läs mer om Janne här >
Grundkursen, projektkursen och handledarkursen
Naturens medicin – grundkurs är en ettårig kurs. Projektkursen och handledarutbildningen är enterminskurser.
Efter att du har gått grundkursen finns möjlighet att under en till två terminer göra ett eget studieprojekt. Kursen heter då Naturens medicin – projekt eller Naturens medicin – Handledarutbildning.
Naturens medicin – handledarutbildning är eftergymnasial. Den är lämplig att gå efter Naturens medicin – grund, men detta är inget absolut krav. I enstaka fall tar vi in sökande som vill börja direkt med handledarutbildningen. Även till projektkursen kan man söka utan att ha gått grund- eller påbyggnadskurs. En förutsättning är att du har utbildning eller erfarenhet inom området från annat håll.
På Naturens medicin – grundkursen hjälps vi åt att hålla ordning i vårt klassrum, salvkokeri-kök och behandlingsrum. Klassen är indelad i ansvarsgrupper. I salvkokeriet tillverkar vi det mesta av det vi säljer, såsom salvor, schampo, cerat mm, som vi säljer på skolan och ibland på olika marknader.
Vi har ansvarsgrupper inom klassen som bland annat håller ordning på vårt marknadsbord, råvaruförråd, vår ekonomi och försäljning.
Vi har regelbundna möten då vi tar upp aktuella frågor, förslag och bland annat planerar framtida aktiviteter.
Kursen och studierna handlar mycket om samarbete. Praktiska och teoretiska grupparbeten förekommer regelbundet. För att detta ska fungera, krävs ett stort mått av engagemang, självdisciplin, god kommunikation och närvaro.
För att få godkänt på kursen krävs minst 80% närvaro på lektionerna.
Viktig att veta om kursen Naturens medicin
Om du har sökt till kursen eller står i begrepp att söka den, får du gärna kommentera det som står här. Du kan göra det i ditt personliga brev i samband med din ansökan eller skicka ett mejl till
stella.hogberg@biskopsarno.se
Örtkunskap är den viktigaste och mest omfattande delen av kursen och förutsätter ett intresse att söka och lära känna örterna och deras verkningar i ett läkande syfte.
På kursen finns det möjlighet att ta egna initiativ och påverka kursinnehållet. Den som är intresserad kan ibland få möjlighet att hålla i diverse övningar. Då och då har vi även danspauser/rörelsepauser för att hålla energin flödande.
Gruppens dynamik blir bra om du tycker om att dela med dig av dig själv och av hur du upplever saker och ting. Varje individ är viktig och tillsammans skapar vi gruppens helhet.
Nästan alla som deltar på Naturens medicin upplever påtagligt att de utvecklas som människor. Det är viktigt att du tar ansvar för din egen utveckling. Du behöver ha studiedisciplin för att kursen ska fungera för dig.