Kursmoment – Naturens medicin

Innehållet varierar mellan olika terminer. Höstterminen har starkare fokus på västerländsk örtmedicin med mindre inslag av kinesisk medicin. Vårterminen integrerar västerländsk örtmedicin med ayurveda.

Naturmedicin
Vi studerar västerländsk örtmedicin, såväl modern som historisk och även folkliga traditioner, kinesisk medicin och ayurveda. I vårt örtapotek och salvkokeri finns möjlighet att tillverka örtteer, salvor, crèmer, schampo, hårbalsam, deodorant, rökelse, piller, mm.

Naturmedicinens och läkemedlens historia och nutid
Vi arbetar praktiskt med medicintillverkning med utgångspunkt från olika källor och erfarenheter, från medeltida farmakopeér, örtaböcker och medicinska handböcker fram till modern forskning.

Folkmedicin i Norden och världen
Det är vår ambition att speciellt bygga upp kunskap kring de folkliga läketraditionerna i alla nordiska länder. Som kursdeltagare uppmuntras du att söka information i litteratur och på hemsidor samt att ta kontakt med människor i hela Norden med kunskaper i ämnet. Vi bekantar oss även med folkmedicin från andra delar av världen.

Massage
Under den västerländska terminen studerar vi klassisk massage på en elementär nivå. Under den ayurvediska teminen studerar vi ayurvedisk massage eller thai-yoga massage.

Tillämpningar (behandlingar/rådgivning)
När du fått lite grunder så kan det vara dags att du skaffar dig en eller några klienter som du försöker hjälpa. Ibland har vi även behandlingsdagar på skolan. Då har du möjlighet att låta kursdeltagare och personal få prova på dina färdigheter, såsom massage och örtmedicin samt naturmedicinsk friskvårdsrådgivning. Det finns även tid för fördjupning inom de åkommor du träffar på hos dina klienter.

Sagor, myter, sägner och legender
Några gånger varje år ägnar vi oss åt folkliga berättartraditioner och diskuterar berättelsernas etnologiska sammanhang och symbolspråk.

Utflykter/studieresor
Ibland gör vi utflykter till fina naturområden eller till andra folkhögskolor med trädgårdsinriktning. Beroende på kostnaderna kan du behöva lägga till någon summa, för sådana resor vi planerar tillsammans eller för resor som är frivilliga.

Kursens huvudsakliga innehåll under kommande terminer:

Höstterminen 2024

Vårterminen 2025

Lärare

Stella Högberg (kursansvarig)
Stella är utbildad örtterapeut och vår örtagårdsträdgårdsmästare. Stella arbetar huvudsakligen med undervisning kring det praktiska arbetet kring förkultivering, skötsel, skörd, tillvaratagande och användning av örterna som vi har i örtagården på Biskops Arnö, samt med tillverkning av olika örtprodukter såsom teer, oljor, örtsalt, salvor, tinkturer m.m.

Mikaela Holmborg
Mikaela är utbildad samtalscoach och har även en bred utbildning och mycket kunskap inom meditation, ceremonier, healing, dans och personlig utveckling. Hon är även utbildad keramiker. Mikaela är ansvarig lärare på Naturens medicin – projektkurs och Naturens medicin – handledarutbildning.

Gästlärare (preliminär lista)

Ida Kjellholm
Ida är utbildad örtterapeut och örtpedagog. Hon har även studerat tre år på kursen Naturens medicin på Biskops Arnö. Förutom att hon är lärare på skolan, håller hon även egna kurser, i allt från tillverkning av örtprodukter till ogräsmatlagning. Ida har flerårig erfarenhet av tillverkning av naturliga produkter och örtmedicin. Hon är även intresserad av odling och självhushållning.

Ulrika Svanström
Ulrika är utbildad kemist och örtterapeut. Förutom att hon är lärare på skolan, håller hon även kurser om och med ätliga vilda växter, där man får smaka på och tillaga sånt som vi ofta kallar ogräs, samt låta festmåltider växa fram. Hon håller även örtvandringar i skog och mark med fokus på mat och medicin.

Nour Hanna
Nour har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling.

Johan Ljungsberg
Johan är en av Sveriges främsta auktoriteter inom ayureda, vilket är en traditionell indisk form av friskvård och läkekonst. Han har ca 30 års erfarenhet av konsultation, behandling och undervisning.

Jenny Koos
Jenny undervisar om sexualhälsa, kroppskännedom och holistisk fertilitet.

Charlotte Manliusdotter och Sara Bonadea George
Charlotte och Sara står för mycket av kursens folkloristiska innehåll. Charlotte leder dessutom botaniska trädpromenader.


Allas vår Janne Hallqvist, vår mångårige lärare och grundaren av kursen Naturens Medicin, har lämnat oss.
Läs mer om Janne här >

Grundkursen, projektkursen och handledarkursen

Naturens medicin – grundkurs är en ettårig kurs. Projektkursen och handledarutbildningen är enterminskurser.

Efter att du har gått grundkursen finns möjlighet att under en till två terminer göra ett eget studieprojekt. Kursen heter då Naturens medicin – projekt eller Naturens medicin – Handledarutbildning.

Du har möjlighet att i viss utsträckning följa undervisning på grundkursen, när du går projektkurs eller handledarutbildningen, men dessa kurser har egna lektioner som alltid måste prioriteras.

Naturens medicin – handledarutbildning är eftergymnasial. Den är lämplig att gå efter Naturens medicin – grund, men detta är inget absolut krav. I enstaka fall tar vi in sökande som vill börja direkt med handledarutbildningen. Även till projektkursen kan man söka utan att ha gått grund- eller påbyggnadskurs. En förutsättning är att du har utbildning eller erfarenhet inom området från annat håll.

På Naturens medicin hjälps vi åt att hålla ordning i vårt klassrum, salvkokeri-kök och behandlingsrum. Klassen är indelad i ansvarsgrupper. I salvkokeriet tillverkar vi det mesta av det vi säljer, såsom salvor, schampo, cerat mm, som vi säljer på skolan och ibland på olika marknader.

Vi har ansvarsgrupper som håller ordning på råvaruförråd, ekonomi och försäljning.

Vi har regelbundna möten då vi bland annat planerar framtida aktiviteter.

Den teoretiska undervisningen lägger grunden för att hålla en bra kvalitet på de produkter vi tillverkar och de behandlingar vi ger. Allt utgör en helhet, och kursen har inte karaktären av ett smörgåsbord.

Kursen och studierna handlar mycket om ett team-work. För att allt detta praktiska och teoretiska ska fungera, krävs ett stort mått av engagemang, självdisciplin, kommunikation och närvaro.

För att få godkänt på kursen krävs minst 80% närvaro på lektionerna.

Viktig att veta om kursen Naturens medicin

Om du har sökt till kursen eller står i begrepp att söka den, får du gärna kommentera det som står här nedan. Du kan göra det i ditt personliga brev eller sända ett mail till janne.hallqvist@iskopsarno.se

Örtkunskap är den viktigaste och mest omfattande delen av kursen och förutsätter ett intresse att söka lära känna örterna och deras verkningar i ett läkande syfte.

På kursen finns möjlighet att öva sig att leda olika former av övningar. Man uppmuntras att känna in vad gruppen behöver, att ta egna initiativ och t ex leda ett rörelsepass, när det börja kännas segt.

Då och då har vi danspauser/rörelsepauser för att hålla energin flödande.

Gruppens dynamik blir bra om du tycker om att dela med dig av dig själv och av hur du upplever saker och ting. Det är viktigt att du inser att varje individ påverkar gruppen hen är med i.

Nästan alla som deltar kursen Naturens medicin upplever påtagligt att de utvecklas som människor. Det är viktigt att du tar ansvar för din egen utveckling. Du behöver kunna sätta gränser för hur långt du vill gå om vi gör någon övning eller ceremoni. Du behöver ha studiedisciplin/självdisciplin för att kursen ska fungera för dig.