Biskops Arnö Dramatik – fördjupningsår (distans)

Biskops Arnö Dramatik – fördjupningsår
(distans – egy)

Fördjupningsåret i dramatik riktar sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper i att skriva dramatik i helaftonsformat. Kursen fokuserar på att strukturera ett större arbete, och förvalta den egna kreativiteten inom ramarna för ett längre skrivprojekt.

Kursen förutsätter grundläggande kunskaper i dramaturgi och textanalys, och någon erfarenhet av att skriva dramatik (behöver inte vara i professionell- eller utbildningsverksamhet). För att gå utbildningen behöver man ha gått treårigt gymnasium. 

Kärnan i fördjupningsåret är individuellt arbete med det egna skrivprojektet. 

Varje månad träffas vi under tre dagar på Biskops-Arnö för djupgående textsamtal. Vi knådar varandras texter och skrivprocesser i olika konstellationer och med olika utgångspunkt. Under gruppträffarna blir varje enskild process en tillgång för hela klassen, och du får rejäl träning i textanalys. 

Träffarna är uppbyggda av textsamtal i större och mindre grupper, kortare föreläsningar som vi sedan applicerar på skrivprojekten, och kreativa övningar. Kostnad för boende och mat tillkommer för träffarna. Även digitala lektioner mellan träffarna förekommer.

Utöver det kommer du tilldelas en individuell handledare med specialkompetens inom ditt format, som följer arbetet under hela läsåret. Du kommer få konkreta verktyg för att strukturera ditt manus, och lära känna och förvalta den egna kreativa processen. Målet är att färdigställa en genomarbetad version av manus. En del läsning ingår i undervisningen, både gemensam och enskilt.

Du ansöker med en idé till ett manus i helaftonsformat, med textprov. 

Kursansvarig
Oda Fiskum

Lärare
Christian Augrell, född 1976 i Malmö. Har gått dramatikerutbildningen på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola och på Dramatiska Institutets kandidatutbildning i dramatik/ dramaturgi. Vidare har han en konstnärlig magisterexamen på Stockholms Dramatiska Högskola. 2009 startade han Teater Satelliten i Sollentuna/ Stockholm med inriktning sig på nyskriven dramatik för unga personer. Hans pjäser har spelats på teatrar runt om i Sverige och utomlands. På senare år har han även skrivit filmmanus, för TV och har erfarenhet som regissör och teaterlärare.

Oda Fiskum, född 1985, är dramatiker från Trondheim i Norge. Hon är utbildad sinolog från London och dramaturg från Peking, och har bott och jobbat i Kina i sex år. I 2009 var hon med och grundade “Elephant in the Room”, den första professionella kinesisk-europeiska frigruppen på Fastlandskina, och har samarbetat med olika kinesiska regissörer och teatrar. I 2012 blev Wang Chongs produktion av hennes pjäs “Ibsen in One Take” kårad till “Top ten stage performances in China” av Literary Life Weekly. 2013 flyttade Oda hem till Norden och var husdramatiker vid Dramatikkens Hus i Oslo 2014/2015. Oda skriver för olika sceniska uttryck och har levererat beställningsverk för bland andra Zero Visibility Corp, Norsk Litteraturfestival och svenska Riksteatern. Oda är fast librettist för den nordiska gruppen Operakollektivet, och arbetar även med översättning, dramaturgi och regi.

Dimen Abdulla, född 1984, har en bred konstnärlig bakgrund. Hon har studerat fri konst vid Kungliga Konsthögskolan och dramatik/dramaturgi vid Biskoos Arnö samt vid Stockholms Dramatiska Högskola. Våren 2015 debuterade Abdulla med ”Revolution” i regi av Malin Axelsson på Ung scen/öst. Hennes monolog ”På alla fyra” valdes ut till Scenkonstbiennalen i Malmö samma år. Abdulla utsågs 2015 till Radioteaterns första husdramatiker under ett år och har utfört uppdrag för institutioner som Dramaten, Stockholms Stadsteater och Backa teatern i Göteborg. För Dramaten har Abdulla dramatiserat Bergmans ”Persona”, medan hon för Stockholms Stadsteater har skapat verk som ”Leila K” och ”Mommy Issues”. På Backa teatern har hon skapat pjäsen ”Döden döden”. År 2022 tilldelades Dimen Abdulla det svenska Ibsensällskapets Ibsenpris med motiveringen att ”hon med en orädd och poetisk röst fylld av smärtpunkter skapar dramatik med en alldeles egen blick på samtidens livslögner och fasadbyggen – precis som Ibsen på sin tid gjorde.” Hon representeras som konstnär av Saskia Neumann-Galleri.

Dela:

Kurstid och ansökan

Ansökan öppnar
10 februari 2024

Sista ansökningsdag
2 maj 2024

Kurstid
Ht 24: 19 aug – 13 dec
Vt 25: 9 jan – 28 maj

Antal deltagare
12

Ansökan
För att gå utbildningen, som är en eftergymnasial yrkesutbildning, krävs treårigt gymnasium. Du kan söka som t ex tidigare har genomgått Att skriva skönlitteratur – grundkurs eller kursen Att skriva dramatik.

Ansökan skall innehålla:

  • Manus OCH en presentation av det projekt du avser att arbeta med under läsåret – en s k projektbeskrivning (totalt 5-10 sidor)
  • Personligt brev där du motiverar varför du vill gå kursen.
  • Ditt senaste gymnasiebetyg.

Beslut om antagning sker av kursansvarig i samråd med de kursansvariga på grundkursen.

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi ut via epost i början av juni. Du får då besked om du är antagen eller inte, eller om du blivit reserv.

Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 1.850 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

Ekonomi

Kursen är en distanskurs med 9 träffar på Biskops Arnö under året. Varje träff varar 3 – 4 dagar.

Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en obligatorisk materialavgift för kurslitteratur, kursmaterial, kopiering, olycksfallsförsäkring, teater- och filmbesök på 1.850 kr/termin.

 

Läs mer om övriga kostnader för boende och mat vid träffarna »

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar högskolekvoten.
Läs mer på CSN’s hemsida »