Biskops Arnö Dramatik – projektår (distans)

Biskops Arnö Dramatik – projektår
(distans – egy)

Projektåret för scen, film, radio och tv är en eftergymnasial yrkesutbildning som vill fördjupa och ge verktyg åt det egna skrivandet För att gå utbildningen behöver man ha gått treårigt gymnasium.

Kursen är en distansutbildning med en träff per månad på Biskops Arnö. Träffarna på Biskops Arnö varar fyra dagar med workshops och seminarier kopplat till olika teman. Utöver det kommer deltagarna att erbjudas individuell handledning kopplat till deras projekt. Kostnad för boende och mat tillkommer för träffarna.

Projektåret vänder sig till dig som tidigare gått t ex grundkursen Att skriva dramatik, grund- eller projektkursen på Biskops Arnös Författarskola eller har motsvarande bakgrund. Du vill arbeta mer självständigt med ett större dramatikprojekt för scen, TV, film eller radio. Målet är att färdigställa en väl genomarbetad manusversion, redo att sändas vidare till producent.

Utöver tid för det egna skrivandet är kursen uppbyggd runt tre moment: handledning, undervisning och textsamtal. De studerande tilldelas en personlig handledare som följer arbetet under hela läsåret. Under lektioner sker analys, diskussion och föreläsningar kring manus och skrivarbete.

I mindre manusgrupper läser eleverna varandras texter..

Kursansvarig
Christian Augrell

Presentationer
Christian Augrell född 1976 i Malmö. Har gått dramatikerutbildningen på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola och på Dramatiska Institutets kandidatutbildning i dramatik/ dramaturgi. Vidare har han en konstnärlig magisterexamen på Stockholms Dramatiska Högskola. 2009 startade han Teater Satelliten i Sollentuna/ Stockholm med inriktning sig på nyskriven dramatik för unga personer. Hans pjäser har spelats på teatrar runt om i Sverige och utomlands. På senare år har han även skrivit filmmanus, för TV och har erfarenhet som regissör och teaterlärare.

Kirsi Vikman är manusförfattare som har utvecklat flera TV- och filmproduktioner i olika genrer. Hon bor i Stockholm men är verksam både i Sverige och i Finland där hon föddes 1966. 2018 medverkar hon som medförfattare till terrordramat Bullets som är en europeisk samproduktion. För tillfället skriver hon manus till långfilmen My Sailor, my Love (för Making Movies Oy) tillsammans med Jimmy Karlsson. Filmen som ska regisseras av Klaus Härö är planerad att bli trions första engelskspråkiga film. Tidigare har samarbetet resulterat i långfilmen Den Bästa av mödrar (2005) som vann flera internationella priser, bland annat IPA’s Satellite Award for Best Foreign Film. Kirsi arbetar fortlöpande med nya projekt, både långfilm och TV-serier. Vid sidan av skrivandet har Kirsi undervisat i manusskrivande i flera år. På YLE Drama drev hon ett växthus för nya talanger samt arbetade där som en frilansande lektör. Psykologi och karaktärsutveckling ligger nära Kirsis hjärta vilket fick henne utbilda sig till psykodramatiker 2009-2011.

Oda Fiskum född 1985, är dramatiker och librettist från Trondheim i Norge. Hon är utbildad sinolog från London och dramaturg från Peking, och har bott och jobbat i Kina i sex år. I 2009 var hon med och grundade “Elephant in the Room”, den första professionella kinesisk-europeiska frigruppen på fastlandskina, och har samarbetat med olika kinesiska regissörer och teatrar. I 2012 blev Wang Chongs produktion av hennes pjäs “Ibsen in One Take” kårad till “Top ten stage performances in China” av Literary Life Weekly. 2013 flyttade Oda hem till Norden och var husdramatiker vid Dramatikkens Hus i Oslo 2014/2015. Oda skriver för ett brett spektrum av sceniska uttryck och har levererat beställningsverk för bland andra Zero Visibility Corp, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Haalogaland Teater och Norsk Litteraturfestival. Oda är fast librettist för den nordiska gruppen Operakollektivet.

Petra Norman född 1967 i Finspång är dramatiker och manusförfattare. Hon har bland annat skrivit långfilmen ”Klara”(biopremiär 2010), kortfilmen ”Elsa” SVT 2006 och utvecklat ett flertal långfilmsmanus och även tv-serier för produktionsbolag. Hon skrivit pjäser till exempel för Teater Västmanland och Kilen/kulturhuset i Stockholm. Petra har även gjort dramaturguppdrag, föreläst i manusskrivande och arbetar dessutom som lektör. Hon har studerat manusskrivande på Dramatikutbildningen på Biskops Arnö, Att skriva för film på Högskolan på Gotland, Manuslinjen på Institutet för högre tv-utbildning och har en magisterexamen i Berättande från Stockholms dramatiska högskola.

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Kurstid och ansökan

Sista ansökningsdag
7 maj 2021

Kurstid
Ht 2021: 23 aug – 17 dec
Vt 2022: 10 jan – 27 maj

Ansökan
För att gå utbildningen, som är en eftergymnasial yrkesutbildning, krävs treårigt gymnasium. Du kan söka som t ex tidigare har genomgått Att skriva skönlitteratur – grundkurs eller kursen Att skriva dramatik.

Ansökan skall innehålla manus (5-10 sidor), en presentation av det projekt du avser att arbeta med under läsåret – en s k projektbeskrivning, och ett brev där du motiverar varför du vill gå kursen. Bifoga till ansökan ditt senaste gymnasiebetyg.

Beslut om antagning sker av kursansvarig i samråd med de kursansvariga på grundkursen.

Antal deltagare: 12

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi senast ut i slutet av maj, du får då svar oavsett om du är antagen eller inte. Då får du också besked om du står som reserv.

Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2.000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

Ekonomi

Kursen är en distanskurs med 9 träffar på Biskops Arnö under året. Varje träff varar 3 – 4 dagar.

Undervisningen är avgiftsfri.

Vid träffarna erbjuds du helinackordering (boende och mat) på Biskops Arnö som kostar 310 kr/dygn.

Om du inte har möjlighet att bo på Biskops Arnö under träffarna kan du köpa lunch, fika och middag i matsalen.

Du betalar en obligatorisk materialavgift för kurslitteratur, kursmaterial, kopiering, olycksfallsförsäkring, teater- och filmbesök på 1.500 kr/termin.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar högskolekvoten. Se CSN.