Att skriva skönlitteratur – grundkurs

Biskops Arnös författarskola

Att skriva skönlitteratur – grundkurs

Att skriva skönlitteratur är en kurs för dig som vill engagera och fördjupa dig i ditt eget och andras skrivande och under två terminer arbeta målmedvetet med författande och läsande.

Kursens mål är att fördjupa det egna skrivandet genom att läsa och diskutera både sin egen och andras texter, vilket främst sker genom textsamtal. Lärarna är alla verksamma författare och fungerar som handledare. För att få och förmedla erfarenheter och teorier kring skrivandets konst arbetar vi med seminarier och litteraturstudier med aktuella böcker och teman.

Kursen vänder sig till personer som vill satsa seriöst på sitt skrivande. Utbildningen syftar till att ge en fördjupad kunskap om litteraturen samt möjlighet att utveckla det egna skrivandet.

Vi har författarbesök från de nordiska länderna med författare som berättar om sina skrivande erfarenheter. I kursen ingår också studiebesök för att lära sig och diskutera hur institutionerna runt litteraturen är uppbyggda.

Genom litteraturstudier och teoretisk diskussion samt kvalificerade textsamtal skapar skrivarkursen en utbildning där det konstnärliga skrivandet står i fokus. För att få och förmedla erfarenheter och teorier kring skrivandets konst arbetar vi med seminarier och litteraturstudier med aktuella böcker och teman. Hjärtat i utbildningen är textsamtalet där deltagarnas texter fungerar som underlag för diskussioner om läsande och skrivande. Handledarna och lärarna på kursen är alla verksamma författare och översättare.

Kursmoment
Textsamtal, lektioner, eget arbete, gästföreläsare och uppläsningar.

Terminsdisposition
Undervisningen är huvudsakligen förlagd till Biskops-Arnö. Kvällsaktiviteter tillkommer ibland, liksom kursmoment på andra platser i form av uppläsningar och andra evenemang. Vi föredrar att man bor på skolans internat men det går också att pendla från Stockholm, Uppsala och Bålsta.

Kursansvarig
Burcu Sahin

Lärare
Kajsa Sundin
Burcu Sahin
Martin Högström
Sara Gordan
Ida Linde och
Athena Farrokhzad
Ann-Marie Tung Hermelin

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Kurstid och ansökan

Sista ansökningsdag
6 april 2021

Kurstid
Ht 2021: 23 aug – 17 dec
Vt 2022: 10 jan – 27 maj

Antal deltagare
16

Ansökan
I din ansökan bifogar du 5-10 sidor egen text (det kan vara prosa, poesi, genreblandningar) och ett personligt brev på 1 sida där du berättar om din relation till läsande och varför du vill gå kursen. Betyg behövs inte.

Din ansökan läses av fyra lärare på skolan som gör en subjektiv konstnärlig bedömning av den. Varje lärare gör listor av vilka sökanden hen vill ta in och sedan diskuteras dessa listor av de fyra lärarna tills man gemensamt kommit fram till ett beslut. Det vi söker efter är texter som engagerar oss och som vi tror kan utvecklas på skolan. Vi har tyvärr inga möjligheter att ge feedback på avslagen ansökan.

När du skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbeskedet mejlar vi ut under slutet av maj, du får svar oavsett om du är antagen, inte antagen eller reserv.

Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2.000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

Ekonomi

Undervisningen är avgiftsfri.

Du betalar en materialavgift för kurslitteratur, kursmaterial, data, kopiering, olycksfallsförsäkring på 800 kr/termin.

Kursen är på heltid och och du kan söka studiemedel. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten. Läs mer på > CSN

Internat
Du som bor på skolan betalar materialavgiften (se ovan) och för helinackordering. Det betyder att du betalar för rum, frukost, frukt, lunch, fika och kvällsmål.

Kostnaden för helinackordering är mellan 1.340 kr och 1.450 kr/vecka beroende på rumstyp.

Du skriver kontrakt årsvis och faktureras vid fyra tillfällen per termin.

Vill du stanna över helgen ingår alla måltider utan extra kostnad, det enda du behöver göra är att förboka måltiderna.

> Läs mer om internatet

Externat
Du som inte bor på skolan betalar materialavgiften (se ovan) och för frukt och fika. Det blir en kostnad på 60 kr/veckan.

Avgiften faktureras vid fyra tillfällen per termin.

Materialavgiften och internatavgiften resp. externatavgiften är obligatorisk.

Du har också möjlighet att äta lunch på skolan (65 kr). Måltiden betalar du direkt vid kassan i matsalen.