Seminarium

Nordiskt bildjournalistseminarium 22-23 mars 2018

Senast: mars 8, 2018
Protests in Kiev Ukraina 2014

Torsdag den 22 mars

09.15    Buss från Cityterminalen/Stockholm till Biskops Arnö

10.30    Registrering och kaffe i Logen

11.00    Bildjournalistiken i praktiken  Paul Hansen

12.30    Lunch

13.30   Bildjournalistiken i förändring
– att komma ut som ny bildjournalist mitt i den digitala omställningen

Marie Hald, examen från Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 2013
Anna Tärnhuvud, examen från Nordens Fotoskola 2014

Fotograferna kommer att presentera delar av sina arbeten därefter följer ett samtal som leds av Anna Clarén, utbildningsledare på Nordens Fotoskola.

15.00    Kaffe

15.30    Presentation av utbildningarna
– Vad förväntas studenterna kunna när de är klara med utbildningen?

Jonas Berggren, tf utbildningsledare på Nordens Fotoskola Biskops Arnö
Mads Greve, lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

16.30     Hur handleder man en bildjournaliststudent?
– några exempel från redaktionerna.

Samtal och diskussion

Britt-Marie Schrammel, Dagens Nyheter
Mats Schagerström, TT
David Lundmark, Dagens Arbete

Samtalet leds av Sofia Marcetic, LIA-ansvarig på Nordens Fotoskola.

18.00    Middag

Efter middagen bjuder vi på mingel i Herrgården.

22.00   Buss till Stockholm för dem som inte övernattar på Biskops Arnö

Fredag 23 mars

9.00   Workshop för studenterna på utbildningarna

Pecha kucha
– Presentationer av utbildningarnas studenter

12.00   Avslutning med lunch

Seminariet är kostnadsfritt och inkluderar bussresa från och till Stockholm, lunch,
middag samt övernattning vid behov.

Antalet platser är begränsat!

Välkommen!

Mats Lundborg,
Rektor på Nordens Fotoskola Biskops Arnö
mats.lundborg@biskopsarno.se

Presentationer

Paul Hansen
Paul Hansen är en av Sveriges mest erkända bildjournalister. Han är baserad i Stockholm, och som anställd fotograf på Dagens Nyheter reser och bevakar Paul hela världen, men även det som sker runt hörnet. Hans visuella bildberättande har gett honom många priser både i Sverige och internationellt. Bland annat tilldelades han “Photographer of the year Newspaper” i POYi 2010 och 2013, “World Press Photo, 2012”, en andra plats i “Photographer of the year” i POY 2015 och en andra plats i “General News” i World Press Photo 2016 samt en tredje plats i ”Photographer of the Year” i POYi 2017. I svenska Årets Bild har han blivit utsedd till Årets fotograf hela åtta gånger.

Marie Hald
Marie Hald tog examen från Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 2013 och har även studerat på ICP i New York City. Hon bor och arbetar som frilansfotograf i Köpenhamn, men reser mycket i världen. Marie har fått pris i World Press Photo Award och danska Årets bild. Hon har också ställt ut på Copenhagen Photo Festival, LUMIX Festival for Young Photojournalism och EPEA03.

Anna Tärnhuvud
Anna Tärnhuvud tog examen från Nordens Fotoskola 2014, och arbetar idag som frilansfotograf med utgångspunkt från Stockholm. Sedan 2015 är hon representerad i bildbyrån Kontinent. 2014 vann Anna tre priser i tävlingen Årets Bild, 2015 och 2016 var hon nominerad för Joop Swart Masterclass of World Press Photo.

Anna Clarén

Anna Clarén är fotograf, utbildad på Nordens Fotoskola Biskops Arnö. Hennes böcker och utställningar, Holding och Close to Home, har fått stor uppmärksamhet och i dag räknas Anna som en av de mest inflytelserika samtida fotograferna. Hon är representerad på bland annat Moderna Museet och har tilldelats en mängd priser och utmärkelser. Hon är också utbildningsledare på Nordens Fotoskola.

Jonas Berggren

Jonas är utbildad i bildjournalistik på Nordens Fotoskola och har även gått Akademin för fotografi på Konstfack. Han har arbetat som frilansfotograf sedan 1988 och arbetar idag som tf utbildningsledare på Nordens Fotoskola. Vid sidan av det arbetar han med egna fotografiska projekt.

Mads Greve
Mads Greve är lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Før det fotojournalist med opgaver for danske og internationale medier. Arbejder ved siden af sin undervisning med egne fotografiske projekter, medlem af Prospekt Photographers og har udgivet to fotografiske bøger.

David Lundmark
David Lundmark med sin bakgrund som industriarbetare tog examen från Nordens Fotoskola 2015. Efter avslutad praktik på Dagens Arbete blev han anställd som fotograf på tidningen. Han arbetar både med stillbild och rörligt och fungerar som handledare för fotopraktikanterna tillsammans med Göran Widerberg.

Britt-Marie Schrammel
Britt-Marie Schrammel är uppdragsredaktör/bildredaktör på Dagens Nyheter. Med sin långa erfarenhet inom dagspress har hon breda kunskaper från en bransch som är i ständig förändring. I sin roll som uppdragsredaktör är hon arbetsledare för de anställda fotograferna och ansvarar för att anlita frilansare vid behov. Hon är länken mellan fotograferna och den övriga redaktionen.

Mats Schagerström
Mats Schagerström är bildchef på TT Nyhetsbyrån. TT:s bildredaktion består av både stillbild, video och grafik. Utöver bildredaktionens nyhetsbevakning finns också en bildbyrådel med bland annat ett omfattande bildarkiv och uppdragstjänster. Mats har lång erfarenhet från bildbyråvärlden och stora kunskaper om bildbranschen både i Sverige och internationellt.

Sofia Marcetic

Sofia tog examen från Nordens Fotoskola 2003 och har sedan dess arbetat med bild inom olika områden. Främst som fotograf, men också som bildredaktör på tidningar och bildbyråer samt med utställningsproduktion i den egna agenturen. Sofia är ansvarig för LIA (Lärande i arbete) på Nordens Fotoskola sedan hösten 2017.
Seminariet genomförs med stöd av:

Längmanska kulturfonden
Letterstedtska föreningen
Svensk-danska kulturfonden
Stockholms Arbetareinstitutsförening

Dela:

Fler artiklar:

Estland 100 år – ett seminarium

– med fokus på kultur och den samtida litteraturen Biskops Arnö den 20 september 2018 Benämningen ”ester” användes för första gången under 1900-talet under det

Norrænar bókmenntir fyrir bókasafnsfræðinga

Biskops Arnö 9-12 ágúst 2016 Hvað veit maður í heima bókasafnanna um samtíma gæðabókmenntir nágrannalandanna? Hvað hefur skeð síðustu áratugi í heimi norrænna bókmennta? Verðum