En workshop i visuell gestaltning

En workshop i visuell gestaltning med Anna Clarén

När vi fotograferar riktar vi alltid kameran mot något som man konkret kan se. Då slutaren öppnas registrerar kameran det som är placerat framför linsen. På detta sätt avbildar en fotograf alltid en konkret verklighet. Men hur kan man göra för att berätta om en emotionell verklighet? Hur kan man ladda fotografierna med känslor, upplevelser och atmosfär?

Denna workshop handlar om att med hjälp av kameran försöka beskriva det som känns, inte bara det som syns.  Att se och tolka verkligheten genom det personliga, att låta upplevelsen bli synligt och på så sätt få ett personligt avtryck i fotografiet.

Förkunskaper
Grundläggande vana att fotografera och att hantera en kamera.

Utrustningskrav
Ta med dig egen kamera och även bärbar dator/laptop med möjlighet att läsa in, göra urval och göra en grundläggande bildbehandling.

Kursledare
Anna Clarén – fotograf, utbildad på Nordens Fotoskola Biskops Arnö.

6BAAAD61-3B9ACA00-1-16

Anna räknas idag som en av de mest inflytelserika samtida fotograferna. Hennes bok ”Holding” är en efterfrågad raritet som betingar ett högt pris på antikvariaten, och henne senaste bok ”Close to Home” har fått stor uppmärksamhet.

Anna Claréns senaste projekt När allt förändrades behandlar familjen, äktenskapet och föräldraskapet. Att förhålla sig till en tillvaro i förändring genom yngsta barnets diagnos. I När allt förändrades finns ingen censur i fotograferandet och berättandet men i redigeringsarbetet bygger allt på tillit och öppenhet för de inblandande.

Anna Clarén, verksam i Bålsta och bland annat utbildningsansvarig vid Nordens fotoskola på Biskops-Arnö, slog igenom med fotoserien Holdning (2006) och har utforskat ämnen som tillhörighet, osäkerhet och en vilsen tillvaro – alltid i poetiska bilder med en närvaro av skörhet.

Anna Clarén har bl a haft separatutställning på Fotografiska i Stockholm och hon var en av tre samtida fotografer som var utvalda med enskilda rum på Moderna Museets stora utställning om det moderna fotografiet. Utöver detta en mängd utställningar och uppdrag. Anna Clarén är representerad på Moderna Museet.

Anna Claréns hemsida >

81A88B32-3B9ACA00-1-1 Anna_Claren Anna_Claren_familj

 

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
10 – 14 juni 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Anmälan
Fullbokad, ansökan stängd.
Senast den 30 april 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 100 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.