Livslevande filosofi – samtal om liv och mening

Vad är meningen med livet? Den här kursen utforskar liv och mening utifrån samtal kring fyra existentiella teman: filosofi/vetenskap, identitet/medvetande, frihet/ansvar och konst/kärlek.

Kursen vänder sig till dig som vill fundera kring de stora livsfrågorna utifrån egna tankar och erfarenheter. Under en sommarvecka djupdyker vi i filosofiska diskussioner och hjälps åt att vrida och vända på de existentiella villkoren. Vi undersöker också filosofi som aktivitet och hur olika tekniker och övningar kan utvidga våra funderingar: vi utforskar bl. a. hur gående filosofi, meditation, skriftligt reflekterande, kroppsligt inkännande, bildskapande och dagsutflykter kan utmana tänkandet.

Med hjälp av lärarledda fördjupningar, ett fåtal texter samt ett kurskompendium ser vi även efter vad filosofer från både de västerländska och österländska idétraditionerna har haft att säga kring ämnena; tänkare som Buddha, Lao Zi, Platon, Patañjali, René Descartes, Søren Kirkegaard, Simone de Beauvoir, Simone Weil och Iris Murdoch kommer bidra med perspektiv till samtalet.

Eftersom filosofi handlar om livet så har alla människor de förutsättningar som behövs för att börja filosofera. Kursen kräver därför inga förkunskaper utan bara en stor nyfikenhet och en vilja att öppna upp för nya sätt att tänka.

När veckan är slut kommer vi att ha övat oss i att gemensamt fundera kring frågor utan enkla svar, eller frågor som bara väcker fler frågor. Med andra ord, vi kommer att ha övat oss i att filosofera i bemärkelsen av att levandegöra tanken och att hålla tänkandet vid liv.

Lärare
Malin Jörnvi har en kandidatexamen i teater från Tisch School of the Arts/New York University, masterexamen i estetik från Uppsala universitet, samt yogalärarutbildning från Raja Yoga Lund (Hatha vinyasa/Restorative yoga).

För mer information och kontakt:
www.malinjornvi.com
malinjornvi@gmail.com

Erik Jansson Boström är doktor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet och redaktör för essätidskriften Poros. Erik har även gått Biskops Arnös Författarskola.

Kontakt:
erikjanssonbostrom@gmail.com

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
25 – 29 juli 2022

Anmälan
Kursen är fullbokad. Du som skickar in din ansökan nu blir reserv.
Senast den 31 maj 2022 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan inkommit till Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mejl, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning.

Ekonomi

Kostnad
5 300 kr
Materialkostnad ingår.
Helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500 kr.