Livslevande filosofi – samtal om liv och mening

Livslevande filosofi – samtal om liv och mening

Vad är meningen med livet? Den här kursen utforskar liv och mening utifrån samtal kring fyra existentiella teman: filosofi/vetenskap, identitet/medvetande, frihet/ansvar och konst/kärlek.

Kursen vänder sig till dig som vill fundera kring de stora livsfrågorna utifrån egna tankar och erfarenheter.

Under en sommarvecka djupdyker vi i filosofiska diskussioner och hjälps åt att vrida och vända på de existentiella villkoren. Vi undersöker också filosofi som aktivitet och utforskar bl a hur skriftligt reflekterande, bildskapande, meditation, gående filosofi och andra kroppsliga rörelsetekniker kan utmana tänkandet.

Med hjälp av lärarledda fördjupningar, en gemensam närläsning och ett kurskompendium ser vi även efter vad filosofer från både de västerländska och österländska idétraditionerna har haft att säga kring ämnena.

Tanken med kursen är dock inte att lära sig fakta om vad andra tänkt och sagt utan kursens struktur utgår från deltagarnas egna kunskaper.

Ingen behöver därmed vara orolig för att man kan för lite – eller för mycket – för att få ut något av kursen; samtalens roll för att lära känna livet är i fokus och var och en börjar där man är och bidrar med sina erfarenheter till vårt gemensamma utforskande.

När veckan är slut kommer vi att ha övat oss i att gemensamt fundera kring frågor utan enkla svar, eller frågor som bara väcker fler frågor. Med andra ord, vi kommer att ha övat oss i att filosofera i bemärkelsen av att levandegöra tanken och att hålla tänkandet vid liv.

Kursledare
Malin Jörnvi har en kandidatexamen i teater från Tisch School of the Arts/New York University, masterexamen i estetik från Uppsala universitet, yogalärarutbildning samt omfattande erfarenhet av att leda existentiella samtal.

För mer information och kontakt:
www.malinjornvi.com
malinjornvi@gmail.com

Erik Jansson Boström är doktor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet, redaktör för essätidskriften Poros samt sitter tillsammans med Malin i medlemsutskottet för Svenska sällskapet för filosofisk praxis. Erik har även gått Biskops Arnö Författarskola.

Kontakt:
erikjanssonbostrom@gmail.com

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
22 – 26 juli 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Anmälan
Fullbokad, endast reservlista.
Senast den 31 maj 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 100 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.