Livslevande filosofi – samtal om liv och mening

Vad är meningen med livet? Den här kursen utforskar liv och mening utifrån samtal kring fyra existentiella teman: filosofi/vetenskap, identitet/medvetande, frihet/ansvar och konst/kärlek.

Kursen vänder sig till dig som vill fundera kring de stora livsfrågorna utifrån egna tankar och erfarenheter. Under en sommarvecka djupdyker vi i filosofiska diskussioner och hjälps åt att vrida och vända på de existentiella villkoren. Vi undersöker också filosofi som aktivitet och hur olika tekniker och övningar kan utvidga våra funderingar: vi utforskar bl. a. hur gående filosofi, meditation, skriftligt reflekterande, kroppsligt inkännande, bildskapande och dagsutflykter kan utmana tänkandet.

Med hjälp av lärarledda fördjupningar, ett fåtal texter samt ett kurskompendium ser vi även efter vad filosofer från både de västerländska och österländska idétraditionerna har haft att säga kring ämnena; tänkare som Buddha, Lao Zi, Platon, Patañjali, René Descartes, Søren Kirkegaard, Simone de Beauvoir, Simone Weil och Iris Murdoch kommer bidra med perspektiv till samtalet.

Eftersom filosofi handlar om livet så har alla människor de förutsättningar som behövs för att börja filosofera. Kursen kräver därför inga förkunskaper utan bara en stor nyfikenhet och en vilja att öppna upp för nya sätt att tänka.

När veckan är slut kommer vi att ha övat oss i att gemensamt fundera kring frågor utan enkla svar, eller frågor som bara väcker fler frågor. Med andra ord, vi kommer att ha övat oss i att filosofera i bemärkelsen av att levandegöra tanken och att hålla tänkandet vid liv.

Lärare
Malin Jörnvi har en kandidatexamen i teater från Tisch School of the Arts/New York University, masterexamen i estetik från Uppsala universitet, samt yogalärarutbildning från Raja Yoga Lund (Hatha vinyasa/Restorative yoga).

För mer information och kontakt:
www.malinjornvi.com
malinjornvi@gmail.com

Erik Jansson Boström är doktor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet och redaktör för essätidskriften Poros. Erik har även gått Biskops Arnös Författarskola.

Kontakt:
erikjanssonbostrom@gmail.com

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Kurstid och ansökan

25 – 29 juli 2022

Anmälan: Senast den 30/4 2022 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Ekonomi

Kostnad: 5 300:-
Materialkostnad ingår i priset.
I priset ingår helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl. lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500:-