Ljusets magi – en praktisk fotokurs

Ljusets magi
– en praktisk fotokurs om ljusets betydelse för en stark bild.

Fotografi betyder att skriva med ljus. Utan ljus inget fotografi. Ljuset färdas genom objektivets linser, exponerar den ljuskänsliga sensorn och ett motiv avbildas. Men detta är bara en del av ljusets betydelse för skapandet av en bild.  Det är nämligen ljuset som bär stämningen, atmosfären och känslan i ett fotografi.  I denna kurs får du lära dig att se olika typer av ljus och använda det för att ladda dina bilder med magi.

Kursinnehåll

En kurs för dig som redan fotograferat ett tag, känner dig bekväm med hur kameran fungerar men vill utöka ditt seende utöver det du idag tycker är mest spännande. Varje dag ska handla om ljus men du ”tvingas” ut ur din comfortzon (tex jag är naturfotograf och nu måste jag ta porträtt).

Du har redan ett intresse för tex natur, porträtt eller annan genre men känner att det saknas något. Här får du utökade kunskaper om fotografering och hur du själv kan påverka bildresultatet. Vi går igenom utsnitt, komposition men framförallt ljusets påverkan/inverkan/vikt för bilden. Kursen innehåller teori och dagliga praktiska övningar med handledning, samt fotouppgifter på egen hand.

Förkunskaper

Du har fotograferat ett tag, kan din kamera och förstår sambandet mellan bländaren, slutartid och ISO och deras olika inverkan på bilden. Du har datorvana så att du kan föra över bilder till datorn och organisera dem där och kanske även redigera lite. Du gillar en genre av foto men är öppen för att prova annat.

Utrustningskrav

Digitalkamera med minneskort, valfria objektiv och kortläsare/sladd för överföring till din dator . Bärbar dator/laptop med möjlighet att läsa in, göra urval och göra en grundläggande bildbehandling. Stativ, blixt och reflexskärm kan vara bra att ha men inget krav.

Kursansvarig
Bosse Kinnås 

Bosse Kinnås arbetar som lärare på Nordens Fotoskola. Han har jobbat som frilansfotograf i egen firma i många år och även undervisat i foto/bildbehandling på frilansbasis de senaste 20 åren.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
16 – 20 juni 2024 (startdag söndag)

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Anmälan
Senast den 30 april 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 100 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.