Örtagårdens medicinalväxter – odla din medicin

Örtagårdens medicinalväxter
– odla din medicin!

Under denna vecka får du lära känna örtagårdens medicinalväxter och de växter vi kan odla här i vårt svenska klimat, med fokus på de växter som klarar sig på friland upp till zon 6.

Vi lär oss allt från hur du praktiskt använder örtagårdsväxterna för att skapa ditt apotek, till hur du odlar dem, skördar dem och bäst får dem att trivas i din trädgård. Du får utforska ett antal växter och fundera över vad just du behöver i ditt örtapotek.

Kursen är varvad teoretisk och praktisk och vi kommer ha tillgång till den etablerade örtagården på Biskops-Arnö, för att få praktisk erfarenhet och möjlighet att arbeta och lära om växterna i sin växtmiljö.

I kursen ingår viss odlingsteori t. ex. förökning/delning/sådd, örtagårdsdesign, skörd/beredning och tillverkning av örtprodukter.

Målet är att du efter veckans slut ska ha mer förståelse för vad just du behöver i din örtagård, hur du odlar dessa växter och på vilket sätt du kan bereda och använda dem. Det ska sedan kännas enkelt att komma igång.

För att gå kursen behöver du inte ha egen mark för att starta en odling, men kanske ett intresse att i framtiden skapa din örtodling eller bara ett intresse av att lära känna några av våra odlade medicinalväxter och hur du kan använda dem i din vardag.


Kursledare

Ida Kjellholm har under de senaste åren arbetat med att bygga upp sin egen bruks och undervisningsträdgård ”Nämforshöjdens örtagård” i Ångermanland. Hon har under 14 år undervisat om medicinalväxter på folkhögskola och brinner för att göra användandet av läkeväxter användarvänligt.

Ida är utbildad örtterapeut och örtpedagog och har gått flera utbildningar med både svenska och utländska lärare. 

Ida brinner för självhushållning och utöver odling av medicinalväxter odlar hon även grönsaker för självhushållning på sin gård i Ångermanland och tar vara på vilda växter som mat och medicin.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
22 – 26 juli 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Anmälan
Senast den 31 maj 2024

 

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 600 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.