Örter och överlevnad – närma dig naturens kärna

Grundläggande örtmedicin och överlevnadskunskap

Människan har under hela sin livstid använt sig av naturens resurser för mat, skydd och medicin. Syftet med denna kurs är att påminna om den kunskap som varit livsviktig genom historien och som fortsätter vara relevant än idag.

Kursen är till stor del praktisk och vi kommer att utgå från den omgivande naturen på Biskops Arnö när vi skapar vår medicin och när vi är i skogen och arbetar med bushcraft. Du kommer bland annat få bygga överlevnadsskydd, göra upp eld med tändstål, tvinna tråd/rep av växtdelar samt identifiera medicinalväxter i naturen.

Du kommer även att få lära dig grunderna i beredningar, så att du vet hur du ska förvara och bereda de olika växterna vi möter. Med dessa kommer vi att skapa diverse produkter såsom oljor, tinkturer och salvor.

Syftet är även att vidga perspektivet på de växterna vi möter dagligen och skapa en större förståelse av hur vi kan använda dessa på olika sätt, som mat, medicin och i en överlevnadssituation.


Kursledare

Nour Hanna 
Nour undervisar som lärare på kursen Naturens Medicin på Biskops Arnö. Hon har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling.

Ewy Rostam 
Ewy är utbildad naturguide och har tidigare hållit i hajker med bushcraft och överlevnad som tema. Hon har även en bakgrund inom örtmedicin och använder dessa två kunskapsområden för att utbilda och inspirera andra till att använda sig av naturen och samtidigt ta hand om den.

Stora delar av kursen kommer att hållas utomhus, ta därför med kläder efter väder. Om möjlighet finns kan du även ta med egen kniv, yxa och tändstål. Det kommer även finnas möjlighet att sova utomhus i överlevnadskyddet vi bygger, om detta är av intresse kan du ta med sovsäck och liggunderlag.

När vi har kunskap kan vi stärka vår relation till naturen, skapa mer trygghet och bli inspirerade. När vi tar hand om naturen, tar naturen hand om oss.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
24 – 28 juni 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl. 10.00

Anmälan
Senast den 30 april 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 600 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.