Påsömsbroderi och flerfärgsvirkning

Påsömsbroderi och flerfärgsvirkning

Första dagen ägnas åt att brodera påsöm på en redan uppritad klädesbit. Då får du lära dig grunderna i plattstygn, schatterstygn, stjälkstygn mfl. Vi broderar en flodaros, en viol, små blommor och blad. Vi broderar med mjuka flertrådiga garner i starka färger.

Andra dagen ägnar vi åt att studera plagg och göra mallar för att rita upp ett eget personligt mönster. Förslagsvis en kudde, en väska, ett skärp. Dock ej för stora projekt då vi behöver ägna tid åt broderiet i första hand.

Tredje dagen arbetar vi med äldre broderiuttryck i går vi igenom sydda fransar. Vi fortsätter också med vårt påsömsbroderi.

Dag fyra och fem arbetar vi med flerfärgsvirkning och broderat på stickat. Tag gärna med dig något stickat till kursen, pulsvärmare eller vantar, om du önskar brodera på stickat. Gärna tvåändsstickat eller fast stickad slätstickning.

Vi broderar på kläde och med mjuka fyrtrådiga ullgarner i klara färger till påsömmen, samt vadmal och tvåtrådiga garner till det äldre broderiet och till flerfärgsvirkningen.

Kursledare
Anna-Karin Jobs Arnberg
Anna-Karin är född och uppvuxen i Floda socken i Dalarna. Hon fick tidigt ta del av bygdens textila arv och lärde sig brodera av sin mor och gammelmoster.

I dag har Anna-Karin mästarbrev i broderi och har under många år haft populära kurser i påsöm som ständigt lockar nya deltagare. 

Anna-Karin är utbildad på Sätergläntan hemslöjdens gård och Handarbetets vänner och arbetade därefter som länshemslöjdskonsulent i många år. Sedan 2015 arbetar hon som verksamhetschef på Dalarnas museum där hon även ansvarar för museets samlingar. Anna-Karin har skrivit teknikhäftet Påsöm samt skrivit ett flertal artiklar inom det textila fältet.


Material

 • Materialkostnad: 200 kr till grundbroderiet dag 1 (Uppritat klädesbit, nål och garner ingår)
 • Kopior på mallar: 40 kr
 • Om man inte har eget så finns följande att köpa:
 • Kläde: 800 kr/meter.
 • Garn: Hjerte 12/4 25 kr/10 gram, Flodarosyarns 32 kr/10 gram
 • Markeringspenna 30 kr
 • Tvåtrådigt garn till flerfärgsvirkning och till det äldre broderiet: 20 kr/10 gram


Material att ta med om man har

 • Sax, nålar, märkpenna som fastnar på kläde (finns att köpa på kursen)
 • Färgpennor och papper
 • Garner i ull, 4 trådigt 150 m/50 gr, i olika klara färger ex. Flodarosyarns, Appleton, Hjerte 12/4 (garner finns att köpa på kursen eller via flodaros webbshop flodaros.se)
 • Tvåtrådiga garner till broderi och till flerfärgsvirkning ex. Brage, Visjö, tunna z-tvinnade m.fl. (finns att köpa på kursen)
 • Kläde ex. Josef Widlund nr 522 (finns också att köpa på kursen)


Läs mera om Anna-Karin
Webbsida: www.flodaros.se
FB och instagram: Flodaros

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
3 – 7 juni 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Anmälan
Senast den 31 mars 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost

Ekonomi

6 100 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.