Skarvsöm och klackmattor

Skarvsöm och klackmattor

Välkommen till en kurs där du lär dig om den historiska tekniken skarvsöm och om att skapa klackmattor. Skarvsöm användes på 1700-talet framförallt till att göra bröllopsdynor i Småland, Skåne, Halland och Västergötland. Skarvsöm är en handsömnadsteknik och ett enkelt sätt att ta tillvara på småbitar av bl a ylletyg. Klackmattor började man tillverka på 1850-talet och fanns i hela landet. Man använde oftast tygbitar från kläder. Det var ett sätt att ta tillvara det man hade för att kunna pryda golven. Man klipper ut många bitar som har formen av en klack, som du sedan dekorerar med langettstygn och broderi.

Kursens upplägg
Kursen inleds med att jag berättar om skarvsöm och klackmattor, visar bilder och har med gamla klackmattor. Sedan gör du en provlapp i respektive teknik. Nästa steg blir att bestämma vad du vill sy.
Du kan välja att börja med en teknik eller kombinera båda i samma projekt. Du kan välja på att köpa en materialsats i skarvsöm av mig eller skissa på något eget. Det blir tips, goda råd och genomgång av montering av klackar och mycket annat smått och gott.

Med skarvsöm kan du sy små saker som armband, nåldynor, olika fodral eller större projekt som väskor, vantar och kuddar. Klackar kan användas som dekoration på en krage, väska eller duk. Vill du göra större projekt kan det bli en kudde eller matta i olika storlekar. Både till skarvsöm och klackar kan man använda vadmal, jeans, skinn, valkloden eller annat stickat material. En drällduk eller annat återbrukat tyg kan bli fina klackar till en duk. Jag tar med olika föremål för inspiration.

Material att ta med
Det kommer att finnas sytillbehör som saxar, nålar, tråd m.m. som behövs, men vill du ta med eget så gör gärna det. Tag med tyg du har hemma som du vill använda. Det kan vara bomullstyg, jeans, skinn, vadmal, drällduk, kraftigt gardintyg eller cykelslang. Små broderade eller virkade dukar, spets, en pälsbit, färdiga kuddfodral kan också komma till användning ihop med klackar. Favoritgarnet att brodera med kan du också ta med eller köpa moulinegarn på plats.

Det kommer att finnas möjlighet att köpa materialsatser i skarvsöm, vadmal 25×25 cm och 50×50 cm i många olika färger, broderigarn, foder och olika sytillbehör. Mina hantverksböcker kommer också att finnas med.


Kursledare
Jeanette Rångeby

Jag älskar att arbeta med mina händer och vara kreativ. Tycker också om att dela med mig av mina kunskaper både till barn och vuxna. Det är roligt att se andras glädje och stolthet när de har tillverkat något på egen hand. Mitt slöjdande vilar på två ben. Den ena delen är mitt intresse för vårt textila kulturarv, med inriktning på skarvsöm och klackmattor. I slutet av 90-talet kom jag i kontakt med skarvsöm och i dag är det den tekniken som jag mest skapar egna produkter i. Jag designar olika moderna produkter och vill sprida tekniken genom att sälja materialsatser, hålla kurser och föredrag. Jag har gett ut två böcker om skarvsöm och en bok om klackmattor.

Den andra delen är olika aktiviteter för slöjdsugna i alla åldrar. 1999 startade jag en Slöjdarskola för barn, 7-12 år där deltagarna lärde sig flera olika sorters hantverkstekniker. Efter detta höll jag textila kurser för daglediga vuxna med inriktning på långtidssjukskrivna. För 40 år sedan gick jag min första utbildning i vävning och har sedan genom åren lärt mig själv om olika tekniker inom textilt, trä och metall och även byggt på med kurser. Är utbildad till slöjdhandledare genom Slöjd i Väst.

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
10 – 14 juni 2024

Ansökan öppnar
10 december 2023 kl 10.00

Anmälan
Senast den 30 april 2024

Vi har löpande antagning, vilket innebär att kursen kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

När din anmälan är gjord får du en automatisk bekräftelse direkt på skärmen plus till din epost. När vi sedan manuellt registrerat din ansökan får du ett antagningsbesked via epost.

Ekonomi

Kostnad
6 100 kr inkl helpension.
Materialkostnad ingår.

Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en avgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.