Aktuellt

Välkommen till utdelningen av Jan Fridegårdpriset

Prisutdelning av Fridegårdspriset den 14 juni 2024

Den 14 juni delas Håbo kommuns Fridegårdspris till författarna Susanna Alakoski och Elise Karlsson. Prisceremonin äger rum på Biskops Arnö på uppdrag av Håbo kommun, och är öppen för alla i mån av plats.

Här anmäler du dig – välkommen!


Program

13.30         Mottagning i Logen
                     Kaffe

14.00         Musik av Kulturskolan, Helena Jacobsén, Håbo Kommun

                     Välkomna Mats Lundborg, rektor Biskops Arnö

                     Tal av juryns Fridegårdssällskapets ordförande Mats O Karlsson

                     Prisutdelning och tal

                     Kommunstyrelsens ordförande Cathe­­rine Öhrqvist                  

                     Susanna Alakoskis författarskap, föredrag av Kristian Borg

                     Musik: Marit Bergman

                     Elise Karlsson läser utvald text

                     Samtal på scen Alfred Arvidsson samtalar med Elise Karlsson

                     Musik: Marit Bergman

15.30          Mingel i Gotiska Salen.

16.30          Avslutning.


Medverkande

Foto Margareta B Sandeback

Elise Karlsson
Elise Karlsson är författare och förläggare, född 1981 i Stockholm och uppvuxen i Rinkeby. Hon debuterade 2007 med Fly, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Den följdes av Lonely Planet (2008). 2015 kom genombrottsromanen Linjen, en roman om kontorsarbete och prekariatet, liksom syskonromanen Gränsen (2018). I romanerna Klass (2017) och Smuts (2021) följer vi Hélène som rör sig mellan Rinkeby och kulturvärlden. 2023 kom Det finns liv här, första delen i Rinkebysviten, som kommer att följa en grupp människor från Rinkebys början och fram genom decennierna. Elise Karlsson har varit förlagsredaktör på Modernista och litteraturredaktör på Svenska Dagbladet, och är numera förläggare på Norstedts förlag.

Foto Sara Mac Key

Susanna Alakoski
Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015). 2019 utkom Bomullsängeln, första boken i en kvinnohistorisk romansvit där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Andra delen i sviten, Londonflickan, utkom augusti 2021 och den tredje, Dotterdottern utkommer januari 2024.

Foto Linda Bjarenstam
Marit Bergman
Marit Bergman har en lång karriär, hennes första album var med bandet Candysuck 1995. Hon har uppträtt på Hultfredsfestivalen, varit sommarvärd i i P1, blivit utsedd till årets kvinnliga artist av P3 guld, tävlat i På spåret och varit med i Så mycket bättre. Marits diskografi är lång och omfattande med musik under tre decennier.Kristian Borg
Kristian Borg är journalist, förläggare på Verbal förlag och driver Hornstulls bokhandel. Han har nominerats till Årets sverigefinne (2016), belönats med ett minoritetsspråkspris (2019) från Sverigefinländarnas delegation och blivit utsedd till Årets murvel (2021) av Sverigefinska publicistföreningen. Kristian Borg har varit programledare för Finnjävlarpodden i Sveriges Radio och arrangerat firandet av sverigefinnarnas dag i Stockholm de senaste två åren.

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.