Aktuellt

Bilateralt utbyte av örtkunskap mellan Bosnien och Sverige

Kursen Naturens medicin har haft besök av en grupp lärare och kursdeltagare från ABF Busovača i Bosnien.

ABF Uddevalla och Palme Center startade studiecirklar i Busovaca 2004. Alla aktiviteter på ABF Busovača bygger på integration och blandade grupper (muslimer och katoliker), vilket går tvärt emot den allmänna trenden att upprätthålla en tydlig segregation. Studiecirklarna handlar om språk, ekonomi, ekologi, mänskliga rättigheter, EU, demokrati, textil, odling (bl a örtodling), hantverk, hälsovård, data, starta eget mm.

2012 avbröt ABF Uddevalla sitt engagemang, men arbetet i Busovača fortsatte. 2013 startade Birkagårdens Folkhögskola och ABF Busovača projektet ”Skola för arbetslösa ungdomar”. På ABF Busovača har man haft totalt 8.000 deltagare sedan starten och varje år deltar nu ca 600 personer i studiecirklar. Detta i en stad med ca 18.000 invånare och en arbetslöshet på 45%.

Det är andra gången som Biskops Arnö gästas av det bosniska studieförbundet. Under dessa träffar pratar vi om våra respektive verksamheter samt har örtvandringar och tillverkar örtprodukter.

 

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.