Notiser

Elin Berge och Fredrik Oskarsson tävlar på Tempo Dokumentärfestival

Elin Berge och Fredrik Oskarsson, båda med utbildning från Biskops-Arnö, är aktuella med en ny dokumentärfilm på Tempo Dokumentärfestival.

Filmen Sagor slutar så tävlar i kategorin bästa dokumentär, Tempo Documentary Award, och har premiär fredagen den 10 mars på biograf Victoria i Stockholm.

Filmen Sagor slutar så är en djupt personlig dokumentär om ett litterärt underbarn från Västerbottens inland, som förlorat sin förmåga att skriva. Efter succédebuten, novellsamlingen Bli som folk, fick författaren Stina Stoor skrivkramp.

Berättelsen tar vid några år efter framgångssagan som blev den uträknande sjukpensionären Stina Stoors väg till upprättelse och frigörelse. Boken förändrade hennes liv i grunden och öppnade en dörr ut till den stora världen. Idag bor Stina Stoor i ett palats i Istanbul tillsammans med sin nya make, den svenske diplomaten Peter Ericson. Trots att hon på sitt eget vis har fått uppfylla ännu en av sin barndoms drömmar vill sagans lycka inte infinna sig. Hon kämpar med att bli bekväm i sin nya roll som generalkonsulinna och saknaden efter de två döttrarna är svår. Därhemma i Balåliden, platsen som var själva stoffet till Stina Stoors litteratur, bor mamma Eva kvar ett stenkast från dotterns hus. I periferin finns också en dement far och en bror, en tragisk familjehistoria, minnen som försvinner eller går isär, men också en helande skog. Skrivandet är fortfarande det enda som ger Stina Stoor en känsla av att stå på egna ben, men hon brottas med det självbiografiska och vad som går att berätta och inte. 

Manus och regi: Elin Berge
Producent: Fredrik Oskarsson
Foto: Elin Berge, Adam Nilsson och Carl-Mikael Ström

Mer info om Tempo dokumentärfestival hittar du
här >

Sagor slutar så
Läs mer >

Nordens Fotoskola Biskops Arnö
Läs mer >

Biskops Arnö Dokumentär
Läs mer >

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.