Aktuellt

Fridegårdspriset till Michel Wenzer

Håbo kommuns Fridegårdspris tilldelas 2014 filmaren Michel Wenzer.

Juryns motivering:

Wenzer får priset för att han genom sin precision i filmhantverket väcker frågor om vad det är som gör oss till människor. För att han väljer att skildra klassamhällets yttersta konsekvenser. Där han i en brutal verklighet aldrig släpper det solidariska perspektivet, och därför kan visa både människors överlevnadskonst, livsvilja och värdighet.

Fridegårdpriset är instiftat av Håbo kommun till minnet av Jan Fridegårds författarskap och tilldelas en person som verkar i Fridegårds anda. Priset spänner över det nordiska språkområdet och innefattar ett berättande inom litteraturens, filmens eller teaterns fält. Prissumman är på 100 000:-. Priset delas ut den 13 juni på Biskops Arnö.

Juryn utses av Biskops Arnö på uppdrag av Håbo kommun, och består av:

Ida Linde, f 1980 i Umeå, numera bosatt i Sthlm, verksam som översättare och författare. Senaste bok En kärleksförklaring (2011 Norstedts). Arbetar på Biskops-Arnös författarskola.

Lisa Partby (f 1975 i Nacka) är dokumentärfilmare och producent. Hon arbetar som lärare vid dokumentärfilmskurserna på Biskops Arnö och på Nordens Fotoskola. Nu regisserar hon två dokumentärfilmer, ”Ett känsligare universum – en film om Kajsa Grytt” och ”Fuck You döden”.

Arne Sundelin, författare och lärare på Biskops-Arnö. Har skrivit ett tiotal böcker,bl a Det som sker, Fallet Thurneman och senast Allt ska bli ditt (2012). Kursansvarig på Författarskolan 1998-2010, numera kursansvarig på Låtskrivarutbildningen.

Mats Lundborg, rektor på Biskops Arnö.

 

För mer information:

http://www.habo.se/sv/Uppleva-och-gora/Kultur/Stod-bidrag-och-stipendier/Jan-Fridegardpriset/

 

 

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.