Mai Zetterling-stipendiet till Ellen Fiske

Foto: Pia Lehto

Ellen Fiske (Biskops Arnö Dokumentär 2009-10) har tilldelats Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium för 2021.

Stipendiet innefattar 200 000 kr och är ett av Sveriges största stipendier till en dokumentärfilmare.  Stipendiet ska ges till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.


Foto: Mantaray Film

Ellen Fiske har uppmärksammats för sina senaste filmer Scheme birds och Josefin & Florin som vann Prix Europa 2020. Scheme birds var guldbaggenominerad för bästa film.

Ur motiveringen:

Med vänlig auktoritet och vidöppen blick låter filmskaparen oss kliva in i traditionellt marginaliserade världar och göra dem till våra. En regissör med en osedvanlig känsla för att hitta samtidsberättelser lika rörande som relevanta – och med en imponerande förmåga att få fullständigt förtroende och access hos de medverkande. En dokumentarist som lägger sig tätt intill och lyssnar, som inte räds de svåra och hårt tvinnade historierna, som tålmodigt skruvar sig ner till våra djupaste mänskliga mekanismer.

Kreativa samarbeten med andra filmare bidrar till ett fullfjädrat filmhantverk som går på flygande knockout.

Läs mer >

 

 

 

 


Foto: Tina Petterson

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler artiklar:

Biskops Arnö på Bokmässan

Biskops Arnö deltar på årets bokmässa i Göteborg genom ett förinspelat seminarium, under rubriken: Varför behöver författare träffas? Det Nordiska debutantseminariet på Biskops Arnö. I