Aktuellt

Nordiska debutantseminariet får stöd av Nordiska ministerrådet

Den 12 maj fattade Nordiska ministerrådet beslut om att ge det nordiska debutantseminariet på Biskops Arnö ett årligt ekonomiskt stöd, med start 2016. Redan tidigare hade Ministerrådet fattat beslut om ett tillfälligt stöd för seminariet 2015. Det är med stor lättnad och tacksamhet vi tar emot detta besked, det nordiska debutantseminariet är en viktig verksamhet för den enskilda författaren i allmänhet och för den nordiska litteraturen i synnerhet.

Debutantseminariet samlar författare som debuterat i något av de nordiska länderna eller självständiga områdena under det senaste året. I år genomförs seminariet den 8 – 12 juni, på temat ”Sakernas ordning”. Handledare är Ida Linde, Kajsa Sundin, Philip Teir och Eirikur Örn Nordahl. Som föreläsare kommer Amelie Björck och Morten Søndergaard. Utöver föreläsningar och seminarium på temat kommer seminariets hjärta att vara textsamtal och uppläsningar.

De nordiska författarseminarierna har pågått på Biskops Arnö i obruten följd sedan 1960. I runda tal har 180 seminarier genomförts och 3 500 nordiska författare har träffats på Biskops Arnö genom åren. De har diskuterat litteratur, pratat text och skapat ett nordiskt nätverk, och fått en ökad förståelse för det nordiska perspektivet. I skrivande stund håller Ingmar Lemhagen på att färdigställa en bok om de nordiska författarseminarierna på Biskops Arnö. Ingmar Lemhagen var innan pension ansvarig för både författarskolan och seminarieverksamheten på Biskops Arnö under många år. Boken, med arbetsnamnet ”Eftertankens följetong”, kommer att innehålla texter av författare som deltagit i seminarierna, en beskrivning och historik av verksamheten.
logo

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.