Aktuellt

Nytt prisregn över Biskops Arnö på Årets Bild

Här är Årets bild-vinnarna 2024

Meli, tidigare student och gästlärare kammade hem tre priser och blev årets fotograf skildrar och synliggör de unga kvinnorna i gängen. Lisa Hallgren blev årets rookie! Maja Karlström filmade, fotade, skrev, klippte och var upphovskvinnan bakom idé Silver Snipers – Skjut för att leva

Årets fotograf
VINNARE: Meli Petersson Ellafi/Frilans

Motivering:
Personerna i serierna känner så pass stort förtroende för fotografen att de tillåter sig själva visa sig sårbara i en miljö där attityd är allt. Fotografen har med enorm närvaro, respekt och empati lyckats gestalta en tillvaro vi sällan får insyn i.

Porträtt reportage
VINNARE: Meli Petersson Ellafi/Expressen/Frilans

Motivering
Fotografen har fått tillträde till en sfär som sällan belysts i medierna. Genom ett poetiskt och drömskt bildspråk avtäcker fotografen en historia som i verkligheten är allvarlig och nådelös. Trots frånvaron av ansikten känner vi en påtaglig närhet till berättelsen. Det är en utmanande uppgift, navigerad med en blandning av empati, social kompetens, fördjupning och formmässig variation, vilket skapar en berättelse rik på både emotionellt djup och fotografisk nyans.

 

Vardagsliv Inrikes
VINNARE: Meli Petersson Ellafi/Frilans

Motivering
Fotografiet ställer oss inför ungas utmaningar att hänga på och finna mening i ett samhälle där kraven ökar och klyftan mellan generationerna verkar större än på länge.

Årets rookie
VINNARE: Lisa Hallgren/Nordens fotoskola/frilans

Motivering
Hon är en fotograf som gör medvetna och begåvade val, journalistiska likväl som bildmässiga. Hon fångar skickligt ögonblicken och bilderna förmedlar alla möjliga slags känslor och stämningar: humor, uppgivenhet, ömhet, glädje och trötthet. Lisa får det att hända saker i varje bild, väljer nya intressanta vinkar och växlar skickligt mellan att lyfta fram helheten och väl valda detaljer. Årets rookie är Lisa Hallgren.

Tv sport
VINNARE: Foto, redigering & reporter Maja Karlström, Dagens Nyheter

Motivering
Med god dramaturgi, klippning och visuell sammanhållning ser vi en historia med djup där inslaget belyser större ämnen än bara sporten.

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.