Nytt skrivarstipendium på Biskops Arnö för lärare från Finland

PRESSMEDDELANDE
Helsingfors den 25 januari 2021

Fler lärare skall höras i skoldebatten
– nytt skrivarstipendium på Biskops Arnö

Svenska folkskolans vänner (SFV) lanserar ett nytt stipendium: Skrivarstipendium för lärare. Syftet med stipendiet är att ge lärarna verktyg att aktivt delta i det offentliga samtalet om skola och utbildning. 

Stipendiemottagarna får kostnadsfritt delta i den fem dagar långa skrivarkursen Lärare skriver på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö i Sverige. Kursen arrangeras sommartid. SFV ger årligen två lärare möjlighet att delta i kursen.

Genom kursen får lärarna verktyg att omvandla sina erfarenheter från skolvardagen till en nyanserad och kollektiv beskrivning av lärarens och skolans uppdrag och vardag, i olika typer av texter och inlägg i media.

Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på SFV, hoppas att lärarna själva vill ta ett aktivare grepp om beskrivningen av skolans viktiga och samhällsnyttiga roll, och påverka utvecklingen.

– Vi vill stärka lärarnas intresse och mod att göra sina röster hörda i det offentliga rummet. Genom att sätta ord på den tysta kunskap som finns om till exempel pedagogik och läroplaner kan lärarna bidra till en god utveckling inom skola och utbildning. Rösterna från lärarfältet öppnar också upp allmänhetens förståelse för verksamheten i dagens skola och dess betydelse för individen och samhället, säger Wahlström.

Stipendiet är ett samarbete mellan SFV, Lärarstiftelsen i Sverige och Biskops Arnö, som sedan 2012 genomfört kursen Lärare skriver på Lärarstiftelsens uppdrag.

– Det är med stor glädje vi nu går in i samarbete med Svenska folkskolans vänner. Vi ser fram emot sommarens skrivarkurs och kommande utbyte, säger Eva-Lis Sirén, Lärarstiftelsens ordförande.

Stipendiet kan sökas av yrkesverksamma lärare på förskola, första eller andra stadiet, samt av elev- och studiehandledare. Den sökande skall vara verksam i en svenskspråkig förskola eller skola i Finland. Ansökningstiden för stipendiet är 25.1–28.2.2021. Ansökan sänds in elektroniskt på sfv.fi/skrivarstipendium.

SFV delar ut stipendierna på SFV:s vår- och utdelningsfest i april 2021.

Mer information:

Niklas Wahlström, SFV
Sektorsansvarig för utbildning
niklas.wahlstrom@sfv.fi.
050-548 2100

Eva-Lis Sirén
Lärarstiftelsens ordförande
eva-lis.siren@lararstiftelsen.se
+46 70 5767 238

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler artiklar:

Mai Zetterling-stipendiet till Ellen Fiske

Foto: Pia Lehto Ellen Fiske (Biskops Arnö Dokumentär 2009-10) har tilldelats Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium för 2021. Stipendiet innefattar 200 000 kr och är ett av

Jon Nordgren publicerar deckare

Jon Nordgren (student på Biskops Arnös författarutbildning 2001/2002) ger nu ut boken Underground. Boken är en tankeväckande spänningsroman om mordet på Olof Palme och ges

Ellen Fiske guldbaggenominerad

Ellen Fiske (student på Biskops Arnö Dokumentär 2009-10) är återigen i hetluften, det vill säga nominerad med ytterligare en film. Den här gången är “Scheme

Ellen Fiske vann PRIX EUROPA 2020

Vår forna student Ellen Fiske (Biskops Arnö Dokumentär 2009-10) vann PRIX EUROPA 2020 i kategorin Årets bästa TV-program kring kulturell mångfald med sin dokumentär “Josefin