Aktuellt

Vi som inte var med i kriget – ett boksamtal

Ett samtal om historiens betydelse för Norden idag

I april spelade vi in ett samtal mellan Bengt Lindroth och journalisten Annika Ström Melin på Biskops Arnö, med anledning av  Bengt nyutkomna bok ”Vi som inte var med i kriget”.

I boken ”undersöker Bengt Lindroth varför åsiktsklimatet i svensk och nordisk verklighet polariserats så under 2000-talet och offentligheten blivit så grälsjuk.

Vad beror det på att detta nordliga hörn av Europa har så svårt att uppträda någorlunda samstämt gentemot omvärlden. Varför breder nationalstatsegoismen ut sig – nu därtill accentuerad av coronakrisen. Lindroth hävdar att det har med andra världskriget att göra, att vi svenskar inte var med i kriget. Vi saknar kollektiva erfarenheter och minnen av Den stora katastrofen, av Förintelsen, Hitlers krig och ockupationer. Svenskarna har blivit utanför”

Bengt Lindroth är frilansjournalist med förflutet som Sveriges Radios Nordenkorrespondent.

Lyssna på samtalet här. Inspelningen är ett samarbete med Föreningen Norden.

Dela:

Fler artiklar:

Vår allas Janne Hallqvist har lämnat oss

Han vandrade runt med långsamma steg, med slokhatten som skydd för solen, på väg till örtagården eller till stallet där kursen Naturens Medicin har sin lokal. Det såg lugnt, stillsamt och rogivande ut, som hade han all tid i världen.

Anna på Liljevalchs!

Vernissage på Vårsalongen 2024 (9 februari – 21 april) ”Vetskapen om alltings förgänglighet och därtill en önskan om att stanna tiden är en stark drivkraft.